Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua în care s-a născut un sfânt. Ioan Paul al II-lea, Papa care a numit România ”grădina Maicii Domnului”
Ziua în care s-a născut un sfânt. Ioan Paul al II-lea, Papa care a numit România ”grădina Maicii Domnului”

Ziua în care s-a născut un sfânt. Ioan Paul al II-lea, Papa care a numit România ”grădina Maicii Domnului”

Una dintre cele mai mari personalități ale secolului XX este Papa Ioan Paul al ll-lea. Dacă ar mai fi trăit, Sfântul Părinte ar fi împlinit azi venerabila vârstă de 101 ani.

Ioan Paul al ll-lea a fost șef al Bisericii Catolice, fiind ales papă în luna octombrie 1978, pontificatul său fiind unul de lungă durată, de 26 de ani.

El s-a născut în Polonia, în data de 18 mai 1920, și a fost botezat cu numele Karol Wojtyła. Când avea aproape de 9 ani și-a pierdut mama. După absolvirea liceului Marcin Wadowita, s-a înscris, în anul 1938, la cursurile Facultății de Litere și Filozofie a Universității Jagiellone din Cracovia. În timpul celui de-al doilea război mondial și al ocupației naziste a Poloniei, Universitatea Jagiellonă a fost închisă și Karol Wojtyla a fost nevoit să muncească într-o fabrică de produse chimice. Ulterior a ajuns preot, episcop, cardinal, iar în 1978 a fost ales papă. Era primul papă care provenea dintr-o țară aflată sub ocupația comunistă.

Un personaj cât o lume

Pentru foarte mulți istorici, Papa Ioan Paul al ll-lea a fost o figură emblematică, fiind un personaj care a avut un rol decisiv în căderea comunismului. Înainte de a fi ales papă, Ioan Paul al ll-lea, a fost cardinal al Poloniei, poziție din care i-a îndemnat pe oamenii de rând să lupte pentru drepturile lor și pentru libertate.

Pentru preotul Wojtyła totul trebuia să fie văzut cu ochii credinței. Viața sa întreagă a fost construită pe temelia prezenței lui Cristos, iar acest fapt s-a văzut încă din predica de la Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului său, pe 22 octombrie 1978.

„Nu vă temeți! Deschideți, deschideți-i larg ușile lui Cristos, puterii Sale mântuitoare… deschideți granițele statelor, sistemele economice și politice… Nu vă temeți! Cristos știe ce este în inima omului, numai El singur o știe!”, spunea papa de la Roma.

Regimul comunist din Polonia a vrut în permanență să îl anihileze fizic pentru a scăpa de o presiune foarte mare, mai ales după ce a devenit conducător al Bisericii Catolice. De altfel, prima vizită după ce a fost ales papă, Ioan Paul al II-lea a făcut-o în Polonia. Niciodată nu a criticat autoritățile dar a oferit polonezilor imaginea superiorității morale și a speranței. Vizita papei în țara sa natală a dat un nou curaj credincioșilor catolici, mai ales muncitorilor, care ulterior au înființat sindicatul muncitoresc „Solidarność” (Solidaritatea), primul sindicat liber din cadrul blocului comunist, înființat în 1980, care s-a transformat în curând într-o politică carea luptat deschis cu regimul comunist.

A numit România ”grădina Maicii Domnului”

Pe 7 mai 1999, Papa Ioan Paul al ll-lea sosea într-o vizită istorică la București. Era prima țară ortodoxă vizitată de Ponfiful de la Roma, după căderea comunismului. Încă de la sosire, Sanctitatea Sa i-a surprins pe toți cu o declarație în care a numit România, drept ”Grădina Maicii Domnului”.

„Românie, țară-punte între Orient și Occident, punct de răscruce între Europa centrală și cea orientală, Românie, pe care tradiția o numește cu frumosul titlu de „Grădina Maicii Domnului”, vin la tine în numele lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, și al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiazăți viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj. Vei fi națiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar și făcător de pace”, a spus, la acel moment, Papa de la Roma.

În cele trei zile petrecute în România, Ioan Paul al ll-lea a fost primit cu o uriașă bucurie și cu brațele deschise de către toți credincioșii, catolici sau ortodocși.

L-a iertat pe cel care a vrut să îl omoare

În timpul pontifcatului său, Ioan Paul al ll-lea a fost țința mai multor tentative de asasinat. Una dintre acestea, în urma căreia Pontiful era să își piardă viața a avut loc pe data de 13 mai 1981. Atunci, un terorist turc, despre care se crede că a fost tocmit de temutul KGB a tras două gloanțe asupra papei, unul dintre acestea lovindu-l în plin.

După acest moment, Papa a spus că „o mână a tras cu glonțul, alta i-a modificat traiectoria”, și i-a oferit celui care a tras, Mehmet Ali Agca, iertarea. A mers la penitenciarul de maximă siguranță unde a stat de vorbă cu el, iar la final i-a oferit binecuvântarea. Imaginea cu cei doi a apărut pe coperta revistei Time.

În 2005, Ioan Paul al ll-lea a decedat, ulterior fiind canonizat de Biserica Catolică.