Panoramă uimitoare. Poveştile din jurul singurei STRĂZI cu trepte din Bucureşti | VIDEO

Panoramă uimitoare. Poveştile din jurul singurei STRĂZI cu trepte din Bucureşti | VIDEO

Înainte de a fi pictată arăta ca o stradă obişnuită. Dar cu trepte! Strada Xenofon, singura stradă cu trepte din Capitală. De curând a fost pictată de artistul plastic Eva Radu în cadrul proiectului "Bucureşti la scară", treptele fiind acum decorate cu cele mai importante edificii din Bucureşti.

Şi a ieşit în evidenţă. Aşa, pictată. Şi nepictată a atras totuşi atenţia celor dornici de a vedea „colţurile” mai puţin cunoscute ale Capitalei. De aici, „de sus”, B Bucureştiul se vede altfel...

Călătorie din interior către exterior

Puţini sunt cei care ştiu despre această stradă şi, de ce nu, şi despre alte „cotloane” ale acestei zone deosebite a Bucureştiului. Strada este veche de 220 de ani şi a fost unul dintre locurile preferate de promenadă pentru protipendada bucureşteană. Se afla pe Dealul Filaret, aproape de intrarea în Parcul Carol. Poartă numele grecului Xenofon (427 - 355 î.Hr.), filosoful soldat care a scris celebra Anabasis, în care este descrisă aventura întoarcerii spre casă, prin mijlocul Imperiului Persan, a unei armate de 10.000 de mercenari greci.

La capătul scărilor se afla rotonda Suter, având în mijloc o statuie. Aici se afla clădirea fostului Palat Suter, veche de mai bine de un secol şi cu o poveste remarcabilă. În 1895, regele Carol I a transformat mlaştinile din jurul Dealului Filaret într-un parc, cu ocazia organizării Expoziţiei Generale de la 1906. La proiectarea şi construirea parcului a lucrat şi arhitectul elveţian Adolf Suter, prieten al regelui, care a cumparat terenul de pe culmea dealului. Cu o panoramă uimitoare asupra Bucureştiului. Aici a construit un mic palat, care avea să ajungă „cuibuşorul” elitei oraşului. Suter s-a întors în Elveţia după moartea lui Carol, palatul fiind vândut către un bancher grec. Acesta avea să îl dăruiască amantei, o franţuzoaică considerată în epocă cea mai frumoasă femeie din Bucureşti. Palatul poartă azi numele de Carol Parc Hotel şi este considerat, alături de Ritz din Moscova, printre cele mai luxoase hoteluri din Europa de Est (în anul 2008 a primit titlul de "cel mai bun proiect de restaurare si design din Romania" din partea Uniunii Arhitecţilor).

Ca un fapt inedit, „Anabasis” înseamnă, în limba greacă, o călătorie dinspre interior către exterior, o întoarcere acasă şi, totodată, o coborâre către ţărmul mării...Aceasta este, de fapt, metaforic, „Strada cu trepte”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News