PANICĂ printre TRAFICANȚII de DOSARE. Înalta Curte a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate ridicată de avocatul Dan Chitic

PANICĂ printre TRAFICANȚII de DOSARE. Înalta Curte a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate ridicată de avocatul Dan Chitic

Dosarele penale în care judecătorul de cameră preliminară a dispus excluderea unor probe se pot întoarce automat la parchet pentru refacerea Rechizitoriului. Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat CCR cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor.

Concret, codul de procedură penală prevede că „judecătorul de camera preliminară restituie cauza la parchet dacă: (…) b) a exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale”, scrie Luju.ro. 

Decizia a fost luată în dată de 2 mai 2018 în dosarul 2607/1/2017/a1.11, cunoscut că dosarul "Microsoft", aflat în prezent în procedura de camera preliminară, după ce avocatul Dan Chitic, apărător al fostului ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a ridicat în fața ICCJ excepția de neconstituționalitate a art. 346 alin. (3) lit. b) CPP, având la baza o hotărâre a judecătorului de camera preliminară prin care s-a constatat nulitatea a două ordonanțe emise de DNA, dar și o decizie a Curții Constituționale a României.

Este vorba despre Decizia CCR nr. 22/2018, prin care s-a stabilit că orice referire făcută într-un rechizitoriu la o proba deja exclusă din dosar este de natură a influență percepția judecătorilor asupra vinovăției sau nevinovăției inculpaților și de a-i determina să caute să elaboreze raționamente juridice într-un sens sau altul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În excepția de neconstituționalitate, avocatul Dan Chitic arată că refacerea Rechizitoriului nu trebuie să fie condiționată de excluderea tuturor probelor din dosar, apreciind că această condiție este neconstituțională, "atâta vreme cât această are că efect limitarea libertății de decizie a judecătorului și imposibilitatea refacerii unui Rechizitoriu într-un dosar în care au fost eliminate doar unele probe și în care vor continuă să existe referiri la elemente de fapt sau de drept care nu mai au susținere probatorie că urmare excluderii probelor pe care acestea se bazau".

Practic, arată avocatul Chitic, admiterea de către CCR a excepției de neconstituționalitate ar reprezenta și o garanție a respectării Deciziei nr. 22/2018 a CCR, care obligă la eliminarea din rechizitoriu a oricăror referiri privitoare la probe care au fost deja excluse din cauza, astfel încât instanța de judecată să nu poată fi influențată de acestea.

Citește mai multe AICI