Panică pe piețele bursiere! Marii investitori nu-și pariază banii pe o revenire rapidă a economiei!

bursa

Deși mulți experți și lideri politici speră într-o  revenire a economiei de forma literei V (o scădere rapidă, urmată de o revenire puternică), marii jucători de pe piețele bursiere nu sunt tot atât de optimiști. Unii spun că acţiunile sunt la cel mai supraevaluat nivel din toate timpurile, alții că sumele impresionante pe care guvernele şi băncile centrale vor să le investească în economie nu se vor dovedi suficiente pentru a evita o recesiune profundă. Publicația grecească Naftemporiki are amănunte interesante!

Ce se întâmplă pe pieţele bursiere? Luna trecută erau într-o adevărată cursă, în ciuda estimărilor tot mai sumbre cu privire la economia mondială. Acum avem noi lichidări şi un climat apăsător în ciuda faptului că în Europa şi în alte părţi se fac primii paşi de repornire a economiei.

Fluctuaţiile puternice în starea de spirit a investitorilor şi suişurile şi coborâşurile rapide ale indicilor este posibil să arate şi altceva, şi anume calcule cu privire la cât de supraevaluate sunt acţiunile. Iar acestă situaţie îi provoacă nervozitate lui Trump.

Potrivit unui articol publicat de Bloomberg, investitori legendari precum Stan Druckenmiller şi David Tepper avertizează că după rebound-ul de luna trecută riscul de păstrare a acţiunilor este cel mai ridicat din ultimii mulţi ani. Druckenmiller a numit chiar un "scenariu fantezie" ipoteza că vom avea o revenire de tip V.

Tepper a subliniat că acţiunile sunt la nivelul cel mai supraevaluat din toate timpurile - cu excepţia anului 1999, când am avut o bulă a companiilor tehnologice.

Aceste avertizări înspăimântă investitorii în corelaţie cu teama că planurile impresionante ale guvernelor şi băncilor centrale (15 trilioane de dolari în cele mai mari economii ale planetei) nu se vor dovedi suficiente pentru a evita recesiunea profundă, valul de închideri de companii şi explozia şomajului.

Renumiţi administratori de capitaluri, precum Bill Miller, Paul Singer şi Paul Tudor Jones, au exprimat îndoieli serioase cu privire la posibilitatea ca economia să-şi revină curând şi cu privire la viitorul pieţelor.

Pesimismul este foarte ridicat şi vine în totală contradicţie cu euforia care domina în urmă cu puţin timp şi care a dus indicele S&P 500 la o creştere de 26% de la minimul din luna martie.

Acest lucru îl îngrijorează şi pe preşedintele Donald Trump, care apreciază că evoluţiile de pe pieţele financiare reprezintă încă un obstacol în efortul lui de a fi reales.

Nu trebuie să uităm că întreaga sa campanie s-a sprijinit pe starea  economiei şi pe performanţele impresionante ale Wall Street - înainte de a izbucni pandemia şi de a da totul peste cap.

A auzi avertismente cu privire la o bulă gata să se spargă este ce e mai rău într-o perioadă în care este în conflict şi cu specialiştii cu privire la cât de repede se va produce relaxarea măsurilor restrictive.

Edificatoare pentru nervozitatea puternică a lui Trump este şi postarea făcută recent pe Twitter prin care i-a atacat pe "tipii bogaţi" care, după cum a spus el, pariază pe o evoluție proastă în economie şi pe pieţe.”