Panică la un spital din Gorj. Zeci de pacienți și angajați, evacuați de urgență

Pompieri. Sursa foto. arhiva EVZ

Un incendiu a izbucnit, vineri, 22 martie, la Spitalul Rovinari, la secția Primiri Urgențe.  Au fost evacuate de urgență 50 de persoane,  pacienți și angajați. Primele date ale anhetei arată că  focul a izbucnit la un tablou electric din cadrul Compartimentul de Primiri Urgenţe al unității medicale mai sus mențioate.

Incendiu la Spitalul Rovinari. Pacienii, evacuați de urgență

Sursa foto: Dreamstime.com

Angajaţi Spitalului Rovinari au fost primii care au intervenit cu stingătoarele din spital, evitând astfel pericolul ca focul să se extindă. Incendiul a fost lichidat de către pompieri. Alimentarea cu energie electrică a fost afectată după incendiu, conform Digi 24.  Autoritățile au anunțat că se lucrează la remedierea defecțiunilor.

„Din cauza fumului degajat, aproximativ 50 de persoane, angajaţi şi pacienţi s-au autoevacuat. Două persoane (pacienţi) care se aflau în Compartimentul de Primiri Urgente au fost transportate la UPU Târgu-Jiu pentru investigaţiile medicale pentru care se prezentaseră la CPU Rovinari, nefiind afectaţi medical de incendiu”, au transmis  reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, potrivit Mediafax. 

Incendiile la spitalele din România, tot mai frecvente . Cine verifică instalațiile electrice

Alexandru Rafila Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

În perioada 2020-2023 au avut loc peste 18 incendii în nspitalele din România, iar în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, 50 de pacienți au murit, rmare a focului izbucnit în spitale. Printre cauzele incendiilor în spitale, enumerate de autorități,  se numără supraîncălzirea instalațiilor electrice vechi, fumatul în interior sau lumânări lăsate nesupravegheate.

Reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Departamentului pentru Situații de Urgență(DSU) spun că verificarea instalațiilor electrice ține de conducerea unităților medicale.

„În general, în spitale, acolo unde există consumatori mari, există circuite separate pentru aceşti consumatori care pot să pună probleme, dar lucrăm foarte mult la schimbarea modului în care România acordă asistenţă medicală spitalicească. Sunt foarte multe investiţii în derulare şi cred că acesta este răspunsul raţional – să reuşim să înlocuim clădirile vechi sau să facem restructurări complete care includ toate tipurile de instalaţii. Am văzut clădiri mai vechi dar care au fost renovate în totalitate şi care în momentul de faţă sunt conform standardelor în ceea ce priveşte circuitele şi siguranţa pacienţilor”, menționa, recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.