Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Panică la Pentagon! Rușii au arme inteligente pe care americanii nu le pot anihila!
Panică la Pentagon! Rușii au arme inteligente pe care americanii nu le pot anihila!

Panică la Pentagon! Rușii au arme inteligente pe care americanii nu le pot anihila!

Statele Unite au pierdut supremația militară și se află într-un pericol uriaș în cazul în care vor avea de înfruntat o armată reală (nu teroriști sau trupe slab pregătite și echipate precum cele ale lui Saddam Hussein).

Aceasta este ideea de bază a cărții „Revoluția (reală) în domeniul militar” (“The (Real) Revolution in Military Affairs”) semnată de Andrei Martyanov.

Câteva amănunte despre autorul acestei cărți vă vor ajuta să vedeți într-o lumină corectă afirmațiile sale. Născut la Baku în timpul Uniunii Sovietice, Martyanov a lucrat ca analist de aviație militară în Rusia. Acum a schimbat (cel puțin în aparență) tabăra. S-a mutat în Statele Unite și scrie pentru publicul american.

Ultimele sale cărți („Pierderea Supremației militare: Miopia planificării strategice americane” și „Revoluția (reală) în domeniul militar”) merg pe aceeași idee- strategii Pentagonului au greșit grav crezând că au învins Rusia în Războiul Rece.

De altfel, pe tot parcursul ultimei sale cărți, Martyanov oferă nenumărate dovezi despre amenințările letale care planează asupra armatei americane în cazul unui eventual război cu o mare putere militară, precum China, dar mai ales Rusia.

Potrivit lui Martyanov, există numai două sisteme globale care oferă orientare prin satelit pentru rachetele de croazieră: GPSul american și GLONASS-ul rusesc.

Nici BeiDou-ul Chinei, nici Galileo-ul european nu pot fi considerate sisteme GPS globale. Dacă în ceea ce privește aplicațiile militare ale sistemului GPS, americanii stau încă bine, Martyanov crede că în alte domenii armata SUA a rămas în urmă. „Epoca rachetelor subsonice s-a terminat.” Iar armata americană trebuie acum să facă față supersonicelor rusești P-800 Onyx și Kalibr- clasa M54 într-un „mediu de război electronic extrem de ostil”.

Martyanov oferă, de asemenea, informații detaliate cu privire la ultimele arme ale Rusiei – precum Kh-47M2 Kinzhal care atinge viteze hipersonice (10 Mach). „Nicio apărare anti-rachetă existentă în Marina SUA nu este capabilă să anihileze această rachetă, chiar și în cazul în care reușesc să o detecteze.” Kinzhal are o rază de acțiune de 2.000 de km, care lasă avioanele de pe care e lansată, MiG-31K și TU-22M3M, invulnerabile în fața apărării americane.

Din câte spune Martyanov, experții Pentagonului sunt conștienți de situația în care se află. Generalul John Hyten, ar fi recunoscut că nu există „contramăsuri eficiente” împotriva Mach 27 Glide Avangard (care face ca sistemele anti-balistică de rachete să fie inutile).

Generalul chiar le-ar fi mărturisit membrilor comisiei de apărare din Senatul SUA că singura cale de ieșire dintr-un conflict cu Rusia ar fi „un element de descurajare nucleară”. Martyanov crede, de asemenea, că nu există contra-măsuri eficiente împotriva rachetelor din clasele Zircon și Kinzhal. Orice analist militar știe foarte bine, susține Martyanov, că o rachetă Kinzhal a reușit să distrugă o țintă de mărimea unei Toyota Corolla în Siria, deși a fost lansată de la 1.000 km distanță în condiții meteorologice nefavorabile. E un adevărat coșmar, dacă ne gândim la instalațiile de comandă și control ale NATO din Europa…

„Astfel de arme asigură represalii asupra SUA”. Chiar și descurajările nucleare rusești existente – și într-o măsură mai mică chineze, „sunt capabile să depășească sistemele balistice existente și să lovească Statele Unite, indiferent de propaganda pe care o face Pentagonul.

Foarte periculos pentru americani este faptul că Rusia ajută la înarmarea Chinei. În cadrul parteneriatului strategic dintre cele două țări, Beijingul au cumpărat rachete antiaeriene S-400 Triumph în valoare de 3 miliarde de dolari. Acest sistem, spune Martyanov, este ideal pentru a face față armelor pe care Statele Unite le-ar folosi în cazul unui conflict convențional cu China”.

Concluzia lui Martyanov este devastatoare:

„Nu există nicio paritate între Rusia și Statele Unite în domenii precum apărarea aeriană, armele hipersonice și, în general, dezvoltarea rachetelor, pentru a numi doar câteva domenii. Rămânerea în urmă a Statele Unite nu se măsoară în ani, ci în generații”. Chiar dacă multe dintre argumentele lui Martyanov par imposibil de contestat, există totuși o urmă de îndoială cu privire la concluziile sale. Nu cumva cărțile fostului expert militar rus sunt destinate să producă panică printre americani?