Creta se confruntă cu o secetă severă din cauza diminuării resurselor de apă pe insula din sudul Mării Egee.
Oamenii de știință au avertizat că lipsurile vor crea conflicte inevitabile între rezidenți, fermieri și industria turismului în viitorul apropiat.
Creta se confruntă cu secetă
O echipă de cercetători de la Universitatea din Creta (UOC) a descris condițiile actuale drept "extreme" după constatări "foarte dezamăgitoare" în datele hidrologice. Ei au spus că lipsurile de apă au fost cauzate în principal de precipitații și ninsori foarte scăzute, precum și de doi ani de temperaturi arzătoare.
Oamenii de știință au îndemnat autoritățile locale să implementeze un plan de gestionare a resurselor de apă. Ei au spus: "Natura poate avea încă anumite mecanisme de adaptare. Însă, pe măsură ce vara avansează și nevoile cresc odată cu vârful sezonului turistic din august, problema se va agrava în multe părți ale insulei."
Oamenii de știință au avertizat că lipsurile vor crea conflicte inevitabile între rezidenți, fermieri și industria turismului în viitor. Ca prim pas pentru gestionarea problemei, ei au solicitat o serie de măsuri pentru a reduce risipa, cum ar fi restricții privind utilizarea în orașe și o campanie de conștientizare în facilitățile turistice, precum și efectuarea reparațiilor și modernizărilor necesare la rețeaua de apă.
Pe termen lung, sectorul primar trebuie să se adapteze la principiile agroecologiei. Este esențială o agenție centrală de gestionare a apei responsabilă de organizarea aprovizionărilor, rețelelor și politicilor de prețuri, au adăugat aceștia.
Lipsa apei, o problemă pentru Grecia
Industria turismului este un mare consumator de apă. Peste patru milioane de turiști vizitează insula în fiecare an, care are o populație de doar 670.000 de persoane. În timp ce toată Grecia se confruntă cu lipsuri de apă, insulele grecești sunt cele mai vulnerabile. Temerile legate de apă alimentează o dezbatere viguroasă despre supraaglomerarea turistică, pe măsură ce numărul vizitatorilor crește și dezvoltarea explozivă continuă.
Nikitas Mylopoulos, profesor la Universitatea din Tesalia, a spus că industria este "nesustenabilă și zero planificată". Acest lucru duce la o cerere uriașă de apă. Schimbările climatice agravează problemele, pe măsură ce temperaturile cresc constant și precipitațiile scad.
Iarna trecută a fost cea mai caldă din istoria țării, de când au început înregistrările în 1960. Aproape fiecare lună din acest an a înregistrat precipitații mai scăzute decât de obicei. De asemenea, Marea Mediterană a avut temperaturi record. Din octombrie, precipitațiile pe unele insule au fost cu 40% mai scăzute decât de obicei, a spus Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Național din Atena. "Așa că, aceasta este o mare problemă," a spus el pentru CNN.
Pe măsură ce resursele de apă devin din ce în ce mai rare, insulele recurg la metode tot mai ingenioase pentru a încerca să acopere diferența dintre cerere și ofertă. Unități de desalinizare sunt construite pentru a purifica apa de mare, astfel încât să poată fi băută de oameni. Acestea sunt adesea extraordinar de scumpe de construit și necesită multă energie, potrivit Express.UK