Aproape 60 de cutremure, dintre care unele catastrofale, au lovit zona Balcanică, mai ales Albania, lăsând în urmă zeci de morți și sute de răniți.
Bilanțul sinistrului a ajuns la 23 de morți și sute de răniți, precum și importante pagube materiale.
Dar ce e mai grav este că seria de seisme pare că nu se mai oprește. Cel mai puternic cutremur, cel de 6,6 grade pe scara Richter, fusese precedat de unul de 4,6 grade, însoțit de câteva replici între 3,3 și 3,7 grade pe scara Richter.
MAE, avertisment pentru toţi românii din Albania. Risc uriaş de cutremure
Cutremur puternic. Peste 20 de morți. Țările vecine trimit ajutoare deja! – UPDATE
A urmat o serie interminabilă de replici sau seisme mai mici, toate la adâncime foarte mică, de 10, cel mult 12 kilometri. După circa trei ore de la cel mai puternic dintre seisme, a venit încă unul tare, de 5,8 grade.
După acesta, intensitatea a scăzut puțin, dar s-au succedat circa 30 de mișcări telurice în mai puțin de 24 de ore, cu intensități cuprinse între 2 și 4 grade pe scara Richter.
Și nu doar Albania a fost zguduită, ci toată zona Balcanilor. La câteva ore după dezastrul din Albania, și Croația a fost puternic zguduită. În zona Croația – Bosnia-Herțegovina s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5.9 pe scara Richter, la adâncimea de 18km.
Cutremurul s-a resimțit în apropierea următoarelor oraşe: Sarajevo, Zenica, Split, Banja Luka, Bari, Prizren, Zemun, Belgrad, Tirana și Novi Sad.
Balcanii s-au cutremurat din nou! Încă o țară lovită, după dezastrul din Albania
Cutremur cu morți și răniți în Albania. Sunt peste 150 de victime. Replici devastatoare
Preşedintele onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a explicat că ultimul mare cutremur din Albania, care a avut o magnitudine de 6,6 grade pe scara Richter, face parte dintr-un ansamblu de modificări la nivelul scoarţei terestre.
„Africa se rupe în două. Este o acţiune directă a Africii, pentru că deja acum toată lumea este acum convinsă că Africa este responsabilă de marile cutremure care au loc în Italia, de o parte şi de alta a Mării Adriatice, în Albania şi alte ţări care sunt acolo, inclusiv Serbia, Macedonia.
Tot ce pot să confirm la această oră este că aceste acţiuni ale Africii nu vor afecta România, pentru că văd că sunt numai cutremure de suprafaţă. În Vrancea avem mai mult cutremure de adâncime. Aceste cutremure de suprafaţă nu pot afecta falia de mare adâncime a Vrancei, care la ultimul cutremur mare de anul trecut a fost la peste 150 km. Vom vedea mai târziu ce se mai întâmplă.
Africa împinge către nord, se rupe… O parte din ea s-a rupt deja şi acţionează prin sistemul Adria, care înseamnă Marea Adriatică. Asta va fi o acţiune de lungă durată. Partea dreaptă se rupe şi o ia către India. Partea dreaptă a Africii, împreună cu Madagascarul vor forma un nou continent, care se va depasa către India. Vom vedea ce se mai întmplă pe partea stângă”, a spus specialistul.