Seismele produse ieri în Oceanul Indian au fost urmate de o alertă de tsunami pentru 28 de ţări.
Primul cutremur s-a înregistrat la ora 8.38 GMT (11.38, ora României), la o adâncime de 33 de km şi la circa 430 de km sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, lovită în decembrie 2004 de un tsunami devastator, soldat cu 170.000 de morţi. Iniţial, Institutul american de Geofizică estimase magnitudinea seismului la 8,9. La două ore după primul cutremur a avut loc un altul, cu magnitudinea de 8,3.
Seismele au provocat panică în Indonezia, unde pământul s-a cutremurat timp de 5 minute, iar oamenii speriaţi au ieşit pe străzi. Unda de şoc s-a resimţit şi în Singapore, Thailanda, Malaezia, India şi în alte câteva ţări.
Agenţiile de presă au relatat că apartamentele din zgârie-norii din Malaezia s-au zgâlţâit cel puţin un minut. Alerta ulterioară de tsunami, emisă de autorităţile din 28 de ţări, a amplificat spaima. În Indonezia, alimentarea cu electricitate a fost întreruptă şi s-au creat blocaje în trafic, după ce oamenii s-au îmbulzit să ajungă în zone mai înalte. Valuri cuprinse între 30 de centimetri şi un metru au fost semnalate în mai multe zone din Indonezia, cele mai mari fiind înregistrate în Meulaboh. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/a1WrLK9AvKk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Vine unul puternic şi la noi"
Subiectul cutremurelor a fost dirijat şi spre România. Ca de obicei, directorul onorific al Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a intrat în direct la televizor pentru precizări.
"După analizele noastre, rezultă că vine un cutremur extrem de puternic, de mare adâncime, care va afecta Moldova, Republica Moldova, Ucraina. O parte din energie poate afecta şi Bucureştiul. Nu putem şti", a spus Mărmureanu, precizând că seismul va fi direcţionat şi către Moscova.
La scurt timp, un alt seismolog, George Purcaru, îl contrazice vehement: "Mărmureanu nu cunoaşte problemele de predicţie. Face predicţii pur si simplu arbitrar. A prezice un cutremur complet este mai greu decât a prevedea moartea unui om".