Panică în Extremul Orient! China își completează “Triada Nucleară”

Încordarea din Extremul Orient crește de a o zi la alta. Statele Unite și aliații- Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Taiwan continuă să maseze avioane F35 în apropierea granițelor Chinei și Coreei de Nord.

Nici China nu stă cu minile încrucișate. Anul acesta, probabil în noiembrie, va intra în serviciu bombardierul invizibil Xian H-20 care va dubla raza de atac a imperiului comunist. Din câte se pare, H-20 a fost conceput pentru a atinge  ținte dincolo de cel de-al doilea inel insular - care include bazele SUA din Japonia, Guam, Filipine și alte țări. Al treilea lanț insular se extinde până în Hawaii și Australia de coastă.

Se așteaptă ca noul bombardier strateic să fie prezentat oficial la Show-ul aviatic de la Zhuhai. "Se preconizează că Zhuhai Airshow să devină deveni o platformă de promovare a imaginii Chinei și a  succesului pe care Beijingul l-a înregistrat  în controlul pandemiei", a declarat o sursă guvernamentală  pentru South China Morning Post.

Departamentul de Apărare al SUA (DoD) a estimat că noul bombardier chinezesc are o autonomie de zbor de peste 5.300 de mile. Deși nu atinge viteza sunetului, bombardierul reprezintă un mare pericol pentru aliații Statelor Unite din regiune, ba chiar  și pentru teritoriul american Guam, pentru că transportă patru rachete de croazieră hipersonice și invizibile.

După pandemie, China lansează și două submarine nucleare

Noul Război Rece, în Pacific, cu China. SUA, sumă exorbitantă pentru submarine nucleare

E vorba, practic, de ultima piesă din „triada nucleară” chineză, alături de rachetele balistice intercontinentale lansate de la sol și rachetele lansate de pe submarine. Chinezii știu însă, bine că intrarea în serviciu a noului bombardier va provoca replica americanilor "Conducerea de la Beijing încă analizează cu atenție cum va fi afectat echilibrul regional, mai ales că tensiunile regionale s-au accentuat de la izbucnirea pandemiei Covid-19", notează South China Morning Post citând surse guvernamentale. "La fel ca rachetele balistice intercontinentale, toate bombardierele strategice pot fi utilizate pentru livrarea armelor nucleare."

Deși viteza acestui bombardier  este mai mică decât fusese prevăzut ințial,  Xian H-20 ar putea fi pentru China un răspuns potrivit  dacă SUA și aliații  săi continuă să desfășoare  avioane de luptă  de ultimă generație în regiune, scrie Peter Suciu pe nationalinterest.org.