Panică în Buzău din cauza albinelor

Panică în Buzău din cauza albinelor

Un val de sesizări către autorităţi vin din partea buzoienilor care se plâng de înmulţirea roiurilor de albine, solicitând intervenţia specialiştilor pentru înlăturarea pericolului.

Starea de panică poate fi pusă mai ales pe seama faptului că la începutul acestei luni a avut loc o tragedie în acest judeţ, la Albeni, unde doi oameni au fost atacaţi de albine. Rănile provocate le-au fost, din păcate, fatale. O a treia persoană a fost transportată atunci în stare gravă la spital.

Reclamaţii urbane

În ultimele săptămâni, arată conducerea Jandarmeriei Buzău, citată de portalul www.news.ro, zece sesizări au fost depuse la autorităţi din partea unor locuitori din oraşul Buzău, alertaţi de prezenţa albinelor.   

„Astfel de apeluri sunt într-o sensibilă creştere, iar ca particularitate se constată o diversificare în ceea ce priveşte pericolul semnalat. Dacă în perioada similară a anului trecut prioritatea o reprezenta modul de acţiune în situaţia semnalării urşilor, în momentul de faţă o creştere sensibilă şi o particularitate având în vedere tragedia care a avut loc în localitatea Cernăteşt din comna Aldenii este semnalarea la apelurile de urgenţă a unor roiuri de albine. Ca particularităţi, până la data întocmirii materialului, am avut şase astfel de apeluri, iar în ultimele două zile am mai avut încă patru. De reţinut că sunt semnalate roiurile de albine în special în mediul intravilan în municipiul Buzău.”, este declaraţia comandantului Jandarmeriei Buzău, locotenent colonel Virgil Cueru.

O mare problemă

Evident că în asemenea cazuri Jandarmeria nu poate interveni cu mijloacele din dotare, inadecvate pentru asemenea misiuni. E nevoie de apicultori care ştiu ce trebuie să facă pentru a îndepărta pericolul. Numai că astfel de specialişti nu pot fi găsiţi uşor. Practic, nu există un colectiv care să stea mereu la dispoziţia autorităţilor.

„Ca şi greutate pe care o întâmpinăm având în vedere modalitatea, cum vă spuneam, prin apelarea serviciului unic de urgenţă, odată ce se ajunge la faţa locului şi de cele mai multe ori, mergem împreună cu colegii de la poliţie, se activează comitetul local de situaţii de urgentă, însă sunt îngreunate măsurile concrete până la sosirea unor specialişti, fie că sunt apicultori, fie că sunt reprezentaţi de la fondurile cinegetice, după caz.”, a concluzionat şeful Jandarmeriei Buzău, Virgul Cueru.