Dacă treci prin Elm Street, artera principală care străbate oraşul Manchester din statul New Hampshire, nu poți să nu observi zecile de bărbați și femei - deseori băieți, uneori şi bătrâni - întinși pe pământ, pe pături, sau pe cartoane. Nu sunt alcoolici, nu sunt doar persoane fără adăpost. Sunt oameni care au probleme cu drogurile. Şi sunt la Manchester, pentru că Manchester este capitala drogurilor în stat. Nu departe, la Lawrence, se află centrul de sosire și distribuție din New England pentru heroină, crack și alte opioide.
Consumatorii sunt concentrați în principal în Manchester. Orașul are printre cele mai ridicate rate de supradoză din America: două decese la fiecare 10.000 de oameni. La Helping Hands, un centru creștin găzduit într-o clădire din cărămidă roșie, nu departe de centru, se oferă refugiu celor care încearcă să învingă dependențele. „Este ca un război. Nu l-a declarat nimeni, dar morții de aici sunt cei ai unui conflict”, spun voluntarii centrului.
Cele mai recente cifre din „războiul” american sunt într-adevăr impresionante. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), într-un an, în Statele Unite s-au înregistrat peste 100.000 de decese din cauza supradozei. Perioada luată în considerare este cea din aprilie 2020 până în aprilie 2021, cu o creștere de 28,5% față de anul precedent. Numărul enorm de decese l-a forțat pe Joe Biden să intervină. „Nu putem trece cu vederea această epidemie de pierderi care afectează familiile și comunitățile din întreaga țară”, a spus președintele.
Biden amintește că în American Rescue Plan, planul de ajutor post-Covid aprobat în martie, există fonduri în valoare de 1.500 de milioane de dolari pentru persoanele cu probleme de dependență, iar altele sunt pe cale să fie alocate „pentru a consolida prevenirea, a promova reducerea riscurilor și a reduce oferta de substanţe nocive”. Mai presus de toate, ideea principală este extinderea accesului la naloxonă, un medicament sintetic care poate bloca efectele opioidelor, în special pe cele ale unei supradoze. „Nicio persoană din America nu ar trebui să moară pentru că nu poate obține naloxona”, a spus Rahul Gupta, care conduce Biroul pentru Politica Națională de Control al Drogurilor.
În timp ce Covid-19 a semănat moartea, o altă epidemie, mai tăcută, dar la fel de teribilă, a ucis mii de oameni în Statele Unite. Decesele cauzate de droguri, spun cifrele, au fost mai numeroase într-un an decât în urma accidentelor de circulație și a armelor de foc combinate. Din 2015 şi până azi s-a dublat numărul victimelor. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea între 25 și 54 de ani, în principal bărbați (70% dintre victime).
Majoritatea deceselor sunt cauzate în principal de abuzul de fentanil, un drog de o sută de ori mai puternic decât morfina, folosit des împreună cu heroina și cocaina pentru a-i spori efectele. În acelaşi timp au crescut și supradozele cauzate de amfetamine, metamfetamine, cocaină și alte opioide semisintetice, adesea prescrise de medici ca analgezice. Un univers de acronime – Speed, Crystal, Bennie, Frisco Speed, Meth, Crank, Ice, Rock, Shabu – care a semănat durere aproape pretutindeni. Decesele au crescut cu 50% în California, Tennessee, Louisiana, Mississippi, West Virginia, Kentucky.
În Vermont, creșterea este de până la 85%. Statele Oregon, Nevada, Washington, Colorado, Minnesota, Alaska, Nebraska, Virginia au avut o creştere mai mică, de doar 40%. Un fenomen care pe vremuri părea concentrat mai ales în statele vechii centuri industriale, în est și în centru, a devenit acum o tragedie națională.
„Războiul care ucide mai mult decât armele și accidentele rutiere la un loc”
Deloc întamplător, perioada în care decesele cauzate de supradoze au crescut foarte mult coincide cu cea a pandemiei Covid . Experții explică că pierderea locurilor de muncă, închiderea școlilor, accesul mult mai dificil la spitale și centrele de reabilitare au adâncit dependențele, depresiile, sentimentul de abandon. Comunitățile s-au prăbușit, s-au închis în sine și cei mai slabi au suferit consecințele. Datele puse la dispoziție de CDC dezvăluie din nou că marea majoritate a victimelor erau dependente de droguri de ceva timp, sau se aflau în plin proces de detoxifiere.
Covid-19, stresul și izolarea au funcționat așadar ca un accelerator al dinamicii preexistente. Deosebit de impresionante sunt datele referitoare la fentanil, un opiaceu folosit pentru anestezie și pentru tratamentul durerii cauzate de cancer, care a devenit larg răspândit pe piața de droguri ilicite (este folosit des și pentru a tăia loturi de cocaină și alte droguri). Drug Enforcement Administration, agenția federală care luptă împotriva traficului de droguri, spune că în acest an a confiscat suficient fentanil pentru a furniza fiecărui cetățean american o doză letală. „Și, în fiecare zi, continuă capturile de noi loturi”, explică ei.
În afara finanțărilor federale, în afară de represiune (o mare parte din drogurile din SUA provine de la cartelurile mexicane, care amestecă substanţe de origine preponderent chineză), ne întrebăm ce trebuie făcut. Cu sigurantă că o variantă posibilă ar fi reducerea reţetelor medicale care prescriu analgezice.
Medicii americani au abuzat mult de ele în ultimii ani, atât de mult încât, aşa cum explică un expert CDC, „opiaceele au ajuns să fie prescrise şi atunci când îți iese măseaua de minte”. Abuzul de analgezice, încă de la o vârstă fragedă, a dus la forme de dependență de droguri care în multe cazuri s-au dovedit fatale. O altă modalitate este, cu siguranță, cea a accesului la droguri. Medicii americani au nevoie de permisiunea autorităților federale înainte de a putea prescrie buprenorfină, un opioid cu eficacitate similară metadonei, folosit pentru tratarea dependențelor.
Un alt punct nevralgic este naloxona. Medicamentul, aprobat de Federal and Drug Administration în 1971, poate bloca cu precizie efectele opioidelor și, prin urmare, în multe cazuri, poate salva de la o supradoză. Problema este că în multe state americane poate fi administrat doar de medici și personal sanitar și nu este pus la dispoziția familiilor și a celor care trăiesc în contact cu persoana dependentăde droguri. Este de la sine înțeles că atunci când sosesc medicii și naloxona, de multe ori nu mai este nimic de făcut. Persoana a murit deja din cauza supradozajului.