Pandemia și nutriția, secretele pe care e bine să ni le amintim!

piata, legume, fructe,

Pandemia pare să se stingă, cel puțin pentru moment, dar obiceiurile sănătoase pe care le-am deprins în această perioadă ar fi bine să le păstrăm. Nu numai în ceea ce privește igiena, ci și alimentația.

Acesta este sfatul pe care ni-l dă dieteticiana Stephanie Meyers, instructor de nutriție la Universitatea din Boston într-un articol publicat de site-ul The Conversation.

În primul rând, spune Meyers, ar trebui să încercăm să păstrăm obiceiul căpătat pe timpul pandemiei de a lua masa împreună. Studiile spun că pentru cei mici acest obicei  are avantaje imposibil de negat în ceea ce privește stima de sine și succesele la școală. De asemenea, copiii care mănăncă împreună cu părinții și se bucură de o viață de familie armonioasă prezintă un risc mai mic de a dezvolta depresii sau probleme  cu drogurile.

Chiar dacă încercarea de a găsi timp pentru o masă în familie nu este întotdeauna o treabă ușoară,  cu bunăvoință se poate găsi deseori  timp pentru o gustare rapidă sau un mic dejun împreună.

Ar fi, de asemenea, foarte bine să îi implicați pe copii  în treburile din bucătărie. Nu numai pentru că veți petrece mai mult timp împreună, ci pentru că cercetătorii spun că, dacă ajung să se priceapă să-și prepare masa la o vărstă fragedă, vor avea o alimentație mai sănătoasă și la maturitate.

Un studiu desfășurat pe o perioadă lungă de timp a arătat că  tinerii care au învățat să gătească până la 18 ani și-au păstrat bunele obiceiuri și după un deceniu. Mai precis,  alimentația lor conțime mai multe legume și mai puțin fast-food. Ca să nu mai vorbim de faptul că ei continuă să ia mai multe mese în familie comparativ cu media.

O alimentație mai sănătoasă ar fi, de asemenea, un câștig important. În această perioadă, cu toții am avut mai mult timp să gătim. Mulți au început să aprecieze fasolea uscată și lintea, dar ar merita să încercați și tofu sau burgerii de legume făcuți în casă, Dacă aveți rețetele potrivite, aceste preparate pot fi delicioase. Nutriționiștii ne încurajează de decenii  să măncăm  mai multe legume. Nu înseamnă că trebuie să devenim vegetarieni, dar putem începe să folosim altfel carnea.. De exemplu, în loc să gătiți un pachet întreg de piept de pui pentru cină, încercați să faceți niște frigărui folosind bucăți mai mici de pui. Sau faceți pentru cină o salată colorată și puneți în ea somon la grătar.

De asemenea, n-ar  fi rău deloc să cumpărați alimente de la producătorii locali. În SUA, în primele săptămâni ale pandemiei, multe mărfuri alimentare au dispărut din magazine, în timp ce fermierii și-au abandonat recoltele pe câmp și au fost nevoiți să arunce laptele proaspăt la canal.

Până la urmă, problemele din lanțurile globale de aprovizionare cu alimente i-au determinat oamenii să se îndrepte spre sursele locale de hrană. Ar fi foarte bine să ne facem din asta un obicei, pentru că viitorul s-ar putea să ne rezerve și alte surprize de acest fel, așa că nu e cazul să-i împingem pe producătorii locali în faliment. S-ar putea să mai avem nevoie de ei...