Pandemia lovește afacerile narcotraficanților. Cultivatorii de coca cer ajutor guvernamental

Pandemia a lovit puternic și în afacerile traficanților de droguri care se confruntă cu tot felul de probleme, ,începând de la aprovizionarea cu materii prime până la distribuția mărfii în piață. În Peru, cultivatorii de coca, planta din frunzele căreia se extrage cocaine, cer ajutor guvernamental pentru a rezista economic.

Coronavirusul a reușit să încetinească traficul de narcotice, însă este vorba de o situație temporară, specialiștii antidrog spunând că situația va reveni la normal, deoarece traficanții găsesc noi soluții  pentru a se menține pe piață.

Cartelurile care produc stupefiante se descurcă la fel de greu în criză ca și cei care fac afaceri legale.  Din cauza dificultății pe care le întâmpină cu aprovizionarea cu materii primei și cu transportul producției pe piață, traficanții nu reușesc să respecte termenele asumate, iar acest lucru produce nemulțumire atât în rândul lucrătorilor care nu-și încasează salariile la timp cât și a clienților care nu primesc marfa.

Drept urmare, pe piață au apărut speculanții care au reușit să facă stocuri și acum vând la suprapreț. Un ofițer al poliției din Los Angeles, citat de digi24, susține că un kilogram de metamfetamină a ajuns 3.200 de dolari, de trei ori mai mult decât înainte de pandemie.

Cultivatorii de coca cer ajutor guvernamental

În Peru, fermierii care cultivă planta de coca ajutor guvernamental arătând că abia se mai descurcă. Deși susțin că lucrează în cea mai mare parte cu piața legală, însă confirmă că îi aprovizionează și pe traficanții de cocaină.

Oficialii peruani îl contrazic și refuză să le acorde ajutorul pe care îl cer deoarece 90% din cultura de frunze de coca se duce înspre producția de cocaină.

În prezent, din cauza pandemiei de coronavirus care a băgat țara în carantină, prețul frunzelor folosite la fabricarea cocainei a scăzut cu 70%.