Pamuk vine astăzi la Bookfest

Scriitorul turc, laureat al Premiului Nobel, va fi vedeta Salonului de Carte.

Târgul de carte Bookfest, a cărui a treia ediţie se desfăşoară în pavilioanele 13-17 ale Complexului Expoziţional Romexpo, şi-a păstrat pentru ultima zi câteva dintre cele mai „apetisante“ lansări şi întâlniri cu scriitori celebri.

Astfel, Editura Curtea Veche, una dintre cele mai importante dintre editurile prezente la Târg, organizează astăzi întâlnirea cu două dintre cele mai celebre nume ale literaturii contemporane. La ora 13.00, scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al prestigiosului Premiu Nobel pentru Literatură, va fi prezent la standul editurii pentru lansarea celui mai recent roman al său publicat în româneşte, „Zăpada“ - carte pe care a definit-o, la precedenta sa vizită în România, ca fiind singura cu adevărat „politică“ pe care a scris-o.

Este, de altfel, şi ultima sa carte de acest tip. „Zăpada“ înfăţişează dilemele critice ale Turciei moderne: cât de europeană este această ţară, cum poate ea să răspundă fundamentalismului islamic şi cum poate aborda un scriitor aceste aspecte?

Alături de Orhan Pamuk se va afla Livia Szasz, coordonatoarea colecţiei „Byblos“, de la Curtea Veche, în care a apărut cartea. Conform bunei tradiţii, după lansare, autorul va oferi şi o sesiune de autografe. Imediat după aceea, scriitorul turc va „fugi“ spre Neptun şi Mangalia, unde este invitat special al Festivalului „Zile şi Nopţi de Literatură“, organizat de Uniunea Scriitorilor, care-şi decernează în această seară premiile. Puţin mai devreme, la ora 11.30, un alt autor prestigios, scriitorul maghiar Peter Esterhazy, va fi oaspetele standului de la Curtea Veche, unde-şi va lansa cartea „Harmonia Caelestis“, cel mai premiat roman al său. La fel ca şi Pamuk, şi Esterhazy se va afla pe seară pe însoritul ţărm al Mării Negre, la Festivalul de la Neptun.

Maraton de lansări

Editura Humanitas organizează, la ora 14.00, o sesiune de autografe cu Horia- Roman Patapievici, iar de la ora 15.00, Traian Ungureanu lansează „Încotro duce istoria României“, secondat de Rodica Culcer şi Gabriel Liiceanu.

Spre deosebire de anii trecuţi, Bookfest este mult mai „aerisit“, spaţiile de expunere (unele edituri au chiar megastanduri, care-ţi iau ochii în primul rând prin felul cum arată) şi de deplasare printre standuri sunt generoase, evitându-se astfel neplăcuta înghesuială şi „călcare pe picioare“ din anii precedenţi, mai ales în zilele de vârf din weekend