Un cutremur uriaș, de 7, 3 grade pe scara Richter, a zguduit coasta de est a Honshu, Japonia, miercuri, 16 martie. Potrivit agențiilor internaționale de presă, se așteaptă ca un tsunami de până la un metru să lovească prefectura Miyagi. Fenomenul amintește de cutremurul care a avut loc în aceeași regiune în urmă cu 11 ani, pe data de 11 martie, când peste 100.000 de clădiri au fost distruse, declanșându-se și un dezastru nuclear.
Un avertisment de tsunami a fost emis de Serviciul Național de Meteorologie din Japonia, după ce un cutremur major a avut loc pe coasta de est a insulei Honshu. Seismul, care a înregistrat 7, 3 grade pe scara Richter, amintește de fenomenul seismologic din urmă cu 11 ani, care a făcut ravagii totale în zonă.
Cutremur de 7, 3 grade în Japonia
„Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 7,3 a avut loc în apropierea coastei de est a Honshu, Japonia”, se arată în declarația emisă de autoritățile din regiune.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 80 de km, potrivit publicațiilor internaționale.
Nu există informații, momentan, despre pagubele sau victimele umane ale fenomenului.
Seismul și tsunamiul din 2011
Cutremurul și tsunamiul din Japonia din anul 2011, cunoscute și sub denumirea de „Marele cutremur din Tohoku”, a fost un dezastru natural care a zguduit nord-estul Japoniei pe 11 martie. Evenimentul de atunci a început atunci când un cutremur cu magnitudinea 9 a zguduit regiunea la începutul după-amiezii, declanșând un tsunami sălbatic.
Efectele marelui cutremur, care a fost cel mai puternic din istoria Japoniei, au fost resimțite în întreaga lume, de la fiordurile Norvegiei până la calota de gheață din Antarctica. Mici tsunami-uri au continuat să se manifeste pe plajele nord-americane.
Cel mai costisitor dezastru natural din istoria lumii
În Japonia, locuitorii încă se redresează în urma dezastrului de atunci. În noiembrie 2021, aproximativ 39.000 de persoane evacuate în 2011 nu aveau încă locuințe; 1.000 dintre acestea încă mai trăiau în case temporare, potrivit Agenției japoneze pentru reconstrucție. Mai mult de 120.000 de clădiri au fost distruse, 278.000 au fost pe jumătate distruse și 726.000 au fost parțial distruse, potrivit agenției citate.
Pagubele financiare directe ale dezastrului sunt estimate la aproximativ 199 de miliarde de dolari (circa 16.900 de miliarde de yeni), potrivit guvernului japonez. Costul economic total ar putea ajunge până la 235 de miliarde de dolari, a estimat Banca Mondială, ceea ce îl face cel mai costisitor dezastru natural din istoria lumii.