Bacteria de pe Pământ care ar putea demonstra că există viață pe alte planete

Planetă. Sursa Foto: Twitter/X

Pe multe exoplanete, cel mai bun indiciu al prezenței vieții ar putea fi o nuanță purpurie. O nouă cercetare asupra unora dintre cele mai neobișnuite bacterii de pe Pământ explică de ce.

Pentru a găsi viață pe planetele îndepărtate, astronomii ar putea fi nevoiți să caute puncte de culoare violet

Noile cercetări dezvăluie semnalele luminoase care ar putea proveni de pe lumi în care oxigenul și lumina solară sunt reduse. Acesta este cazul multor exoplanete descoperite până în prezent.

Pe Pământ, semnalul cromatic dominant pentru viață este verde. Asta se datorează bacteriilor și plantelor care folosesc clorofila verde pentru a transforma lumina solară în energie. Cu toate acestea, pe o planetă care orbitează în jurul unei stele mai mici și mai întunecate, organismele au mai multe șanse de a prospera dacă își pot face metabolismul să funcționeze cu ajutorul luminii infraroșii invizibile.

Bacteriile alimentate cu infraroșu există în multe nișe de pe Pământ. Situația este întâlnită în special în locuri în care lumina solară nu pătrunde.

Cercetătorii și-au publicat noul studiu pe 16 aprilie

Într-un nou studiu publicat la 16 aprilie în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Lígia Fonseca Coelho, astrobiolog la Universitatea Cornell, și coautorii săi au cultivat un eșantion din aceste bacterii, au măsurat lungimile de undă ale luminii pe care le reflectă și au simulat cum ar arăta acestea pe diferite lumi îndepărtate.

Telescoape precum Extremely Large Telescope, care este în construcție în Chile, și Habitable Worlds Observatory, care se află încă în faza de planificare, vor putea căuta aceste spectre de lumină, au declarat cercetătorii studiului:

„Trebuie să creăm o bază de date pentru semne de viață. Astfel ne asigurăm că telescoapele noastre „nu ratează viața” dacă se întâmplă să nu arate exact ca ceea ce întâlnim în jurul nostru în fiecare zi", a declarat, Lisa Kaltenegger, coautor.

Bacteriile de pe Pământ aparțin unei încrengături numite Pseudomonadota și se dezvoltă în medii cu conținut scăzut de oxigen

Coelho și colegii săi au cultivat 20 de specii de bacterii purpurii producătoare de sulf. De asemenea, au cultivat și 20 de specii de bacterii purpurii care nu produc sulf. Ei au cules aceste specii dintr-o varietate de medii, inclusiv din colonii de laborator preexistente. Au mers și în apele din apropierea Cape Cod, Massachusetts, și la un iaz din campusul Cornell. Aceste bacterii conțin de fapt numeroși pigmenți colorați.

După ce au determinat care sunt lungimile de undă ale luminii pe care aceste bacterii le reflectă cel mai puternic, cercetătorii au simulat cum ar arăta aceste lungimi de undă provenind de pe o varietate de exoplanete potențiale: un mediu asemănător cu Pământul, cu 70% ocean și 30% pământ, o lume 100% oceanică, o lume 100% înghețată:

„Modelele noastre arată că, în funcție de acoperirea suprafeței și de acoperirea norilor, o mare varietate de planete terestre ar putea prezenta semne de biopigmenți de suprafață cu bacterii purpurii”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.