Palma „căpşunarilor”: românii din Spania au făcut chetă să ajute sinistraţii zăpezilor. Cum au strâns peste o tonă de alimente VIDEO

Un grup de 60 de români stabiliţi în statul iberic, în mare parte în zona Cataluniei, au depus eforturi timp de trei săptămâni pentru a strânge peste o tonă de alimente pe care le împart astăzi în satul buzoian Florica.

Deşi o parte dintre românii de acasă îi tratează cu foarte puţin respect pe conaţionalii plecaţi în Spania şi îi denumesc "căpşunari", aceştia din urmă au dat o palmă imaginară celor care nu respectă comunităţile de români din peninsula iberică şi au ajutat sinistraţii zăpezilor. „O parte dintre noi nu mai avem slujbe în Spania, din cauza crizei, dar asta nu ne-a împiedicat să nu încercăm să ne ajutăm românii de acasă care au avut atât de suferit de pe urma zăpezilor. Când am văzut la televizor o bătrânică ieşind din casă şi spunea că nu are nimic şi nimeni nu a ajutat-o, am decis să facem ceva”, ne povesteşte Luminiţa Moje. Ieri au dus alimentele în Buzău şi astăzi le vor împărţi. „După slujba de la biserică vom începe să le împărţim. Părintele Eduard din localitate ştie bine comunitatea şi ne-a fost mai uşor să colaborăm cu el. Plus că dacă ne duceam la Primărie, riscam ca gestul nostru să fie interpretat, iar poate primarul se folosea de noi să-şi facă puţină campanie”, ne spune şi Florin Budeanu. Luminiţa şi Florin sunt cei care au primit responsabilitatea de a aduce alimentele în ţară şi de a le împărţi. „Când auzeam pe stradă vorbindu-se româneşte, intrăm în vorbă să-i rugăm să contribuie” „Suntem vreo 30 de persoane, care ne strângem la fotbal.  Noi, bărbaţii jucăm fotbal, femeile stau şi vorbesc între ele. Ne-am spus cu toţii să strângem ce putem. Fiecare persoană sau familie să ajute cu ce poate. În jur de 60 de persoane au contribuit la această acţiune”, ne spune şi Florin Budeanu. Majoritaea celor care au contribuit sunt din regiunea Cataluniei, însă au fost şi persoane din alte zone ale Spaniei care au ajutat şi au donat alimente. „Fiecare cu cât a putut. Unii mai mult, alţii mai puţin!”, ne spune şi Luminiţa. „Chiar şi când mergeam prin oraş şi auzeam că se vorbeşte româneşte, ne duceam la oameni şi îi rugam să ne acorde două-trei minute. Unii doreau să ne  dea bani, dar refuzam. Îi rugam să cumpere alimente şi să ni le dea, pentru a nu fi vreo suspiciune că vom fura noi banii sau îi vom folosi în alt scop. De asta ne-am şi ferit să adunăm bani”, mai adaugă femeia. O altă cale prin intermediul căreia s-au adunat alimente a fost al site-ului www.RomaniadinBarcelona.es, care este susţinut de Francisc Szanto, unul dintre iniţiatorii proiectului. "Am pus anunţuri pe site şi am adunat şi aşa alimente", ne spune Florin Budeanu.

Şi au strâns...1.300 de kilograme de alimente

„Dacă ar fi să fac un calcul cred că am strâns 1.300 de kilograme de produse alimentare. Este vorba de ulei, zahăr, făină, conserve, macaroane şi orice alt aliment ce poate fi folosit în casă”, ne spune Luminiţa Moje. Valoarea alimentelor nu a fost calculată de români. Nu a contat aşa mult să stăm să calculăm valoarea alimentelor. Dar şi dacă am calcula fiecare produs la un euro ar fi câteva mii de euro”, ne spune Florin. De ce Florica? După ce au strâns cele necesare au trebuit să aleagă în ce localitate le vor împărţi. „Am văzut că mai toate materialele de presă despre zăpadă erau din localitatea Godeanu Siliştea şi ne-am gândit să găsim o localitatea unde nu au fost prea multe ajutoare. Am găsit satul Florica din Buzău. Ne-a impresionat şi imaginile cu o bătrână din localitatea care să plângea că de-abia mai poate trăi", ne explică Luminiţa Moja.

Ieri au dus alimentele în Buzău şi astăzi le vor împărţi stăzi. „După slujba de la biserică vom începe să le împărţim. Părinteşe Eduard din localitatea ştia aproape pe toată lumea şi ne-a fost mai uşor să colaborăm cu el. Plus că dacă ne duceam la Primărie, riscam ca gestul nostru să fie interpretat ca o campanie electorală pentru primar”, se confesează Florin. „Noi nu suntem din zonă. Noi suntem chiar din Maramureş ca origine. Nu avem rude şi noi cei care am iniţiat acestă acţiune nu avem rude în zonă. Am vrut doar să ajutăm aşa cum putem noi", mai adaugă bărbatul.

"Am fost ajutaţi de firma transport"

Barsan Hermanos este firma de transport marfa care a ajutat această acţiune prin faptul că a transportat marfa gratuit din Spania în România. „Dacă nu ne ajuta această societate practic nu puteam aduce produsele în ţară, pentru că ne costa foarte mult transportul”, mai spune Florin.

Românii din Spania se plâng de modul în care au ajuns să fie trataţi acum în statul iberic. „Nu se mai acorda permise de muncă pentru români până la 1 ianuarie 2013. Poţi merge în Spania, dar nu au voie să munceşti. Este greu acum". <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-uCfTpQ8Ldg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>