Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a aprobat ca palinca de Sălaj de prune, dar şi din alte fructe, să fie atestată ca produs tradiţional, denumirea de origine şi cea a indicaţiei geografice fiind, astfel, protejate la nivel naţional şi european, transmite Mediafax.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Palincă Naturală (APPN) Sălaj, Grigore Ardelean, a declarat că avantajul pe care atestarea o dă producătorilor sălăjeni constă în faptul că aceştia vor putea produce palinca în continuare, fără a putea fi contestaţi de producătorii din alte ţări care au vrut să-şi însuşească brandul "palincă". "Am insistat încă de acum un an şi jumătate pe lângă autorităţile centrale pentru ca denumirea palincii de Sălaj să fie protejată la nivel naţional şi european, ca marcă înregistrată şi, în sfârşit, am reuşit. Ministerul Agriculturii ne-a comunicat că a aprobat atestarea ca brand a palincii de Sălaj de prune, dar şi din alte fructe. De acum, producătorii sălăjeni pot face palinca fără ca producătorii din alte ţări care au vrut să-şi însuşească denumirea de palincă să îi conteste", a declarat Grigore Ardelean. Protecţia pentru o denumire de origine presupune că produsul nu poate fi obţinut decât în acea arie geografică delimitată, în conformitate cu indicaţiile stabilite, în timp ce protecţia indicaţiei geografice permite producţia şi în alte regiuni, tot cu respectarea indicaţiilor. După ce a obţinut înregistrarea palincii ca marcă înregistrată, Asociaţiei Producătorilor de Palincă Naturală Sălaj vrea să obţină de la autorităţile centrale şi reducerea accizelor pentru acest produs, considerându-le prea mari şi nejustificate, în condiţiile în care produsele tradiţionale din UE nu sunt accizate.
(12:03)