CAMPANIE. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) a iniţiat o campanie, intitulată „Omul dărâmă locul”, care-şi propune schimbarea percepţiei publice asupra patrimoniului construit, devastat într-un ritm accelerat de interesele „rechinilor” imobiliari.
Se lansează „Cartea neagră a patrimoniului”
Mâine, la ora 11.15, în cadrul Târgului de Carte Bookfest, va fi lansată „Cartea neagră a patrimoniului”, în prezenţa ministrului Theodor Paleologu, iar joi, la ora 13.00, la Librăria Cărtureşti Verona, are loc o dezbatere pe tema acestei apariţii. La ambele manifestări vor participa: Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Bogdan Tătaru Cazaban, consilier de stat, Departamentul Cultură Culte, Administraţia Prezidenţială, Hanna Derer, consilier al Ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Irina Iamandescu, consilier al Ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.
„Requiem pentru o casă”
Tot joi, la ora 21.30, violonistul Alexandru Tomescu va susţine, sub genericul „Requiem pentru o casă”, un recital extraordinar la vioara Stradivarius-Elder, în faţa ruinelor casei demolate din str. Visarion nr. 8 (colţ cu bulevardul Lascăr Catargiu). În program: Bach – „Allemanda” şi „Giga”, Fritz Kreisler – „Recitativ” şi „Scherzo Capriccio”, Ciprian Porumbescu – „Balada”.
Manifestările vor continua până în data de 3 iulie. Săptămâna viitoare, în zilele de marţi, miercuri şi joi, la Librăria Cărtureşti Verona, în fiecare zi de la ora 13.00, se desfăşoară workshop-ul „Bucureştiul şi împrejurimile sale – cum le promovăm?”, la care participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Turismului, ai Institutului Cultural Român, ai Primăriei Municipiului Bucureşti, ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi ai mai multor ONG-uri. Alte evenimente sunt programate în zilele de 30 iunie, 2 iulie şi 3 iulie, inclusiv deschiderea expoziţiei „Fabricat în România”, organizată de Asociaţia pentru Arheologie Industrială, la Librăria Cărtureşti Verona.
Bucureştiul, distrus ca în timp de război
„Bucureştiul este singura capitală din Europa care a demolat pe vreme de pace un număr echivalent de clădiri pierdute de alte capitale pe vreme de război”, atrag atenţia organizatorii campaniei. „Cartierul Uranus este doar unul dintre cartierele demolate de monstruosul elan urbanistic din perioada regimului comunist. Pe termen lung, distrugerea unor case precum cea de pe strada Maria Rosetti 38, cea de pe strada Visarion nr. 8 sau cea de pe Aviatorilor nr.8 nu poate fi oprită decât prin vindecarea deprinderii maligne de a pierde sub demolări identitatea culturală a oraşelor în care trăim.
„Omul dărâmă locul” este o campanie iniţiată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în vederea schimbării percepţiei publice asupra patrimoniului construit. Scopul campaniei este de a sublinia faptul că promovarea şi conservarea patrimoniului construit depinde, în primul rând, de crearea deprinderii de a sancţiona public orice proiect de demolare sau de mutilare a caselor şi a zonelor construite. Cele trei săptămâni de campanie sunt dedicate înţelegerii faptului că memoria culturală şi chipul frumos al oraşelor sunt distruse nu doar de proiectele investitorilor imobiliari, ci şi de indiferenţa şi pasivitatea cotidiană a celor care locuiesc în spaţiul urban”, se mai spune în declaraţia de intenţii a MCCPN.
Casa din Maria Rosetti, oprită de la demolare
Tot ieri, MCCPN a comunicat o primă victorie în lupta pe care ministrul Paleologu a afirmat în permanenţă că o duce pentru conservarea memoriei arhitecturale şi a identităţii urbanistice şi culturale a Capitalei:
„În urma plângerii prealabile cu nr. 3274 din 02.06.2009 adresată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (M.C.C.P.N.), Primăria Sectorului 2 a Municipiului Bucureşti a decis suspendarea autorizaţiei de desfiinţare nr.1649/67 „R” din 30.12.2008 emisă pentru imobilul din strada Maria Rosetti nr. 38, Sector 2, Bucureşti. De asemenea, potrivit articolului 2 al respectivei Dispoziţii de suspendare a Autorizaţiei de desfiinţare nr. 1649/67 „R” din 30.12.2008, Comisia de Urbanism, Amenajarea Teritoriului a sectorului 2 şi proprietarul imobilului în cauză vor identifica o soluţie urbanistică potrivit „regimului tehnic” menţionat în Certificatul de urbanism nr. 1351/57 „R” din 29.05.2009 emis de Primăria Sectorului 2. Nu în ultimul rând, potrivit articolului 3 al aceluiaşi document, proprietarul imobilului din str. Maria Rosetti nr. 38, sector 2, va lua măsuri urgente pentru paza, conservarea şi punerea în siguranţă a clădirii”.
Paleologu: „Nu mă lăsaţi singur!”
Reprezentanţii MCCPN consideră că victoria – minimală, dar totuşi o victorie, un mic început – nu ar fi fost posibilă fără susţinerea ONG-urilor şi a presei („Nu mă lăsaţi singur!”, a cerut, dramatic, Paleologu, pe 1 iunie, la protestul ONG-urilor faţă de numirea pe postul de director al Direcţiei Municipiului Bucureşti pentru Cultură a contestatului Eugen Pleşca, personaj cu antecedente în dispreţul faţă de moştenirea culturală a Bucureştiului): „Pentru Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional adoptarea respectivei dispoziţii reprezintă corectarea unui gest ilegitim şi nejustificat. Protestele publice constante ale Organizaţiilor Non-Guvernamentale şi preluarea de către mass-media a apelului adresat de Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, în vederea opririi demolării imobilului de pe Maria Rosetti nr. 38 au reprezentat un veritabil sprijin în demersul punctual de stopare a acestui act de mutilare a patrimoniului construit. Adoptarea de către Primăria Sectorului 2 a respectivei dispoziţii de suspendare a autorizaţiei de desfiinţare reprezintă un exemplu elocvent al faptului că o plângere instituţională – precum cea adresată de MCCPN – însoţită de o consistentă reflectare mediatică a situaţiei şi de o susţinută presiune exercitată de Organizaţiile Non-Guvernamentale poate avea ca efect salvarea patrimoniului cultural”.