Evenimentul Zilei > International > Cea mai păguboasă ACȚIUNE MILITARĂ. Cum poți PIERDE o AVERE dacă tragi după muște cu tunul
Cea mai păguboasă ACȚIUNE MILITARĂ. Cum poți PIERDE o AVERE dacă tragi după muște cu tunul

Cea mai păguboasă ACȚIUNE MILITARĂ. Cum poți PIERDE o AVERE dacă tragi după muște cu tunul

Circa trei milioane de dolari, bani risipiți pentru a distruge un aparat care costă doar 200 de dolari - este un record înregistrat de un aliat al SUA.

Întâmplarea cu cea mai păguboasă acțiune militară a fost relatată de generalul David Perkins la simpozionul Global Force, organizat de armata americană. 

Potrivit publicaţiei Futurism,citată de Mediafax, nu a fost un exercițiu. „Avem un aliat foarte apropiat care s-a confruntat cu un adversar care folosea un mic quadrocopter (n.e. – dronă cu patru elice). L-au doborât cu o rachetă Patriot”, a spus Perkins, cere nu a precizat despre cețară estevorba. „Nu ştiu dacă a fost un schimb economic bun”, a punctat generalul.

Rachetele Patriot, produse de companiile americane Lockheed Martin şi Raytheon, pot lovi ţinte aflate la mare distanţă şi la orice altitudine. Sunt capabile să atingă viteze peste nivelul Mach 2 (aprox. 2450 km/h) și costă în jur de 3 milioane de dolari.

Drona pe care aliatul SUA a doborât-o se găseşte pe Amazon, costă în jur de 200 de dolari, și merge cu până la 80 dekilometri pe oră, a explicat generalul american. Având în vedere că drone de mici dimensiuni au mai fost folosite în trecut pentru a ataca baze sau poziţii inamice, aliatul SUA nu a vrut să rişte şi a răspuns la ameninţare folosind o rachetă scumpă şi foarte performantă, a explicat Perkins.

Și România se numără printre ţările care au achiziţionat sisteme Patriot de la americani, potrivit unui anunț al fostului ministru al Apărării Mihai Fifor.