Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, astăzi, după şedinţa conducerii liberale, că ministrul Muncii Paul Păcuraru a demisionat din funcţie şi că i-a acceptat demisia.
Tăriceanu a spus că, în perioada următoare, va face o altă nominalizare pentru portofoliul Muncii. Şeful Executivului nu a făcut nicio precizare privind interimatul la conducerea ministerului. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a discutat cu premierul Tăriceanu despre preluarea portofoliului Muncii, după ce Paul Păcuraru a fost suspendat din funcţie printr-un decret semnat de preşedintele Traian Băsescu. Surse liberale au precizat că ministrul Sănătăţii ar fi acceptat în principiu să fie una dintre propunerile care ar urma să fie discutate în şedinţa din această după-amiază a conducerii liberale, pentru preluarea fotoliului ministrului Muncii. Rămâne ca liberalii să ia o decizie oficială, să o trimită la Cotroceni, şi, de-abia după ce Traian Băsescu îşi dă acordul, Nicolăescu va putea prelua portofoliul Muncii.
Doar în aceste condiţii Nicolăescu va asigura interimatul acestui minister timp de 45 de zile, perioadă în care se va căuta persoana potrivită care să preia această funcţie. Aceleaşi surse au precizat că Tăriceanu ar fi putut foarte bine să numească pe cineva astăzi, dar a ales varianta interimatului pentru a nu recunoaşte vinovăţia lui Paul Păcuraru.
Păcuraru: Tăriceanu nu m-a lăsat să demisionez
După ce preşedintele Traian Băsescu a semnat suspendarea de funcţie a ministrului Muncii, Paul Păcuraru a venit cu o serie de lămuriri în ceea ce priveşte plecarea sa din Guvern. El a mărturisit că, deşi ar fi vrut, premierul Călin Popescu Tăriceanu nu l-a lăsat să demisioneze.
Se pare că acesta din urmă i-ar fi spus, încă de la începutul suspiciunilor de corupţie, să-şi vadă de treabă şi să nu demisioneze. Paul Păcuraru a declarat că speră ca suspendarea sa să fie scurtă şi să se întoarcă repede la Ministerul Muncii, el începând conferinţa de presă cu prezentarea realizărilor mandatului său.
"Sunt foarte bucuros pentru ce s-a întâmplat în perioada mandatului meu în ce priveşte politicile sociale", a declarat în Paul Păcuraru. Acesta s-a lăudat cu reorganizarea ministerului, creşterea salariul minim de bază brut, programele de asistenţă socială, creşterea alocaţiilor şi, la cea mai importantă realizarea în opinia sa, creşterea punctului de pensie.
"Acesta este un dosar politic"
Paul Păcuraru a declarat că săptămâna trecută i s-au adus la cunoştinţă învinuirile. "Mă voi prezenta în faţa organelor judiciare ori de câte ori este nevoie. Voi ajuta organele judiciare să clarifice cât mai repede acest subiect. Dorinţa mea este ca suspendarea să fie cât mai scurtă şi să pot să continui activitatea şi proiectele pe care le am în cadrul ministerului", a spus Paul Păcuraru.
Liberalul a acuzat că decizia de suspendare este nedreaptă şi una evident politică. "Aceste dosar este unul politic", a spus Păcuraru.
Orban: "Păcuraru este ţinta unei înscenări penibile" Vicepreşedintele liberal Ludovic Orban a declarat că ministrul Muncii Paul Păcuraru este victima unei "înscenări penibile" a preşedintelui Băsescu, în opinia sa pentru cetăţeni fiind mult mai important faptul că Executivul a majorat pensiile în mandatul acestuia.
"Cred că lucrul cel mai important este că Guvernul PNL, avându-l ca ministru al Muncii pe Paul Păcuraru, a reuşit cele mai mari majorări ale pensiilor din ultimii 20 de ani. Este mult mai important pentru oameni decât înscenarea penibilă pusă la cale de preşedintele Traian Băsescu", a comentat vicepreşedintele liberal, citat de Realitatea. Băsescu îl scoate pe Păcuraru din Guvern
Şeful statului a semnat decretul de suspendare din funcţie a ministrului Muncii Paul Păcuraru, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Motivul: Direcţia Naţională Anticorupţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală faţă de acesta, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.
Ministrul liberal a fost pus sub urmărire penală săptămâna trecută de procurorii DNA în urma avizului dat în luna august de Senat în acest sens. Păcuraru este acuzat de trafic de influenţă într-un dosar de corupţie deschis anul trecut pe numele său.
Urmariea penală în cazul ministrului liberal a fost avizată şi de Băsescu, în luna ianuarie, însă şeful statului nu a apelat la prerogativa constituţională care îi permite să-l suspende, pe fondul tergiversării dosarului între pocurori şi parlament timp de mai multe luni. Suspendarea ministrului ar atrage, potrivit Constituţiei, numiriea unui interimar pe o perioadă de maximum 45 de zile.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 18:00
CITIŢI ŞI:
Paul Păcuraru, învinuit oficial de DNA