"Pactul pentru România", supervizat de baronii locali

Oprisan-Nicusor Constantinescu

Până la reglarea divergenţelor legate de prezenţa UDMR în guvern, echipele de negociere ale PDL şi PSD redactează documentele care vor sta la baza viitoarei colaborări.

Ieri a fost finalizat „Pactul pentru România“, un document care conţine „obiectivele guvernării PDL-PSD“. Este vorba de un set de „priorităţi“ pe care cele două partide şi le propun spre rezolvare cât vor fi la guvernare. La redactarea documentului din echipa de „experţi“ ai PSD n-au lipsit baronii locali. Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu au fost trimişi de Miron Mitrea să-şi aducă contribuţia decisivă la stabilirea priorităţilor naţionale.

Pentru că au intrat la mijlocul reuniunii de lucru, cei doi i-au luat la întrebări pe democrat-liberalii Radu Berceanu şi Elena Udrea despre stadiul listei de obiective. „Turismul trebuie să fie o prioritate a guvernării noastre. L-aţi trecut?“, s-a interesat Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţ a. „Bă, să băgaţi şi sportul la priorităţi“, a completat doct şi Marian Oprişan indicaţiile preţioase. Conştiincios, Radu Berceanu a notat contribuţiile aduse de cei doi baroni, astfel că „Pactul“ ar putea fi semnat zilele următoare. „N-am mandat să vorbesc“ Contactat pentru a detalia priorităţile guvernării PDL-PSD, Nicuşor Constantinesu a evitat comentariile. „Nu am mandat să vorbesc. Cu tot regretul, e o negociere şi am stabilit cu colegii de la PDL să nu ne apucăm să vorbim până nu se finalizează“, a declarat preşedintele CJ Constanţa. Nicuşor Constantinescu a fost unul dintre liderii locali ai PSD care s-au opus colaborării cu PDL. Duminică, la şedinţa Comitetului executiv al PSD, el a votat alături de Radu Mazăre, Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Marian Vanghelie împotriva negocierilor cu democrat-liberalii. „Traian Băsescu este inamicul nostru numărul unu“, îşi justifica el poziţia. Băsescu, aşteptat pentru aprobarea împărţirii ministerelor În afară de „Pactul pentru România“, „experţii“ PDL şi PSD mai redactează două documente: programul de guvernare şi protocolul politic al coaliţiei. Ultimul se referă la principiile care reglementează funcţionarea parteneriatului dintre PDL şi PSD. Solicitarea PSD este ca în Protocol să se stipuleze explicit că un ministru nu poate fi revocat fără acordul partidului care l-a sprijinit politic. Ieri, între liderii celor două partide nu au avut loc negocieri politice, ci, potrivit lui Adriean Videanu, doar întâlniri „tehnice“ la nivel de „experţi“. Discuţiile privind împărţirea portofoliilor vor fi reluate abia astăzi, după revenirea de la Bruxelles a preşedintelui Băsescu şi a premierului desemnat Theodor Stolojan. Cei doi sunt aşteptaţi de liderii PSD pentru o discuţie care să tranşeze problema legată de UDMR. Abia după ce se va depăşi acest punct „nevralgic“, se va trece la finalizarea împărţirii portofoliilor.

ABSENT

Pactul a fost negociat fără Stolojan

În timp ce Marian Oprişan a făcut observaţii asupra priorităţilor României sub atenta supraveghere a Elenei Udrea, premierul desemnat Theodor Stolojan s-a aflat ieri la Bruxelles. Stolojan nu a trecut pe la Summitul popularilor europeni, unde era şi preşedintele Traian Băsescu, aşa cum se aşteptau colegii de partid, ci a pregătit, în biroul său de la Parlamentul European, un raport pentru a-l prezenta în comisii. Premierul în blockstart a zburat spre Bruxelles de dimineaţă, cu o cursă de linie, urmând ca astăzi să revină la negocierile politice dintre PDL şi PSD. După publicarea în Monitorul Oficial a decretului prin care a fost desemnat candidat la funcţia de premier, ieri a început să curgă termenul de zece zile până la care Stolojan trebuie să vină în parlament cu noul cabinet şi un program de guvernare comun.