Pacienţii trec la plata consultaţiilor

Pacienţii trec la plata consultaţiilor

CONFLICT. Bolnaviii vor achita, începând de miercuri, toate serviciile medicale pe care le cer în cabinete.

Serviciile de urgenţă, noul mod de prescriere a reţetelor, alt ordin de muncă ce prevede că medicii de familie trebuie să lucreze pe Salvări, dar şi faptul că vor plăti din buzunarul lor tratamentele pentru pacienţii neasiguraţi sunt motivele pentru care medicii de familie au refuzat să semneze contractul-cadru pentru anul 2009. Acesta va intra în vigoare de la 1 aprilie, când spitalele sunt obligate să-şi prezinte pe site-ul Ministerului Sănătăţii toate cheltuielile.

De asemenea, medicii de familie trebuie să lucreze în centrele de permanenţă, în afara programului obişnuit de muncă. Pentru că nu au semnat în şedinţa de ieri aceste măsuri, pacienţii vor plăti, începând de miercuri, toate investigaţiile medicale, reţetele compensate, consultaţiile şi analizele. Model internaţional pentru reţete

O altă noutate a contractului este că medicii vor fi nevoiţi să prescrie medicamente conform denumirii comune internaţionale (DCI). Astfel, numele comerciale vor dispărea şi, potrivit Ministerului Sănătăţii, accesul bolnavilor la medicamente se va îmbunătăţi.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, crede că implementarea sistemului DCI va crea confuzii în rândul pacienţilor. În discuţiile pe care le va purta săptămâna viitoare cu reprezentanţii ministerului, Colegiul va respinge această măsură a contractului.

În Adunarea Generală Extraordinară, desfăşurată ieri, doctorii şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de decizia guvernului de a aloca, pentru 2009, un buget mai mic faţă de anul trecut. Astfel, în condiţiile în care mediul sanitar va primi 3,2% din PIB, mulţi medici de familie vor fi nevoiţi să-şi închidă cabinetele, după cum prevede Astărăstoae.

Cu toate acestea, el crede că, fără fonduri suplimentare, atât medicii, cât şi pacienţii vor ieşi, în curând, în stradă: „Este o măsură neraţională. Dacă nu se poate face nimic, singura soluţie este coplata pentru serviciile medicale”.

Minister serios - ofer locuri de muncă

O altă problemă cu care se confruntă sistemul medical este dezinteresul doctorilor români pentru posturile scoase la concurs în sesiunea 25 martie-6 aprilie. Dintre cele peste 2.000 de locuri de muncă oferite la nivelul întregii ţări, doar 341 de candidaţi s-au oferit să dea concursul.

Cuprinşi de febra emigrării în ţările unde pot câştiga mii de euro pe lună, medicii fac cereri peste cereri pentru a putea pleca în străinătate. În 2007, peste 3.500 de medici şi farmacişti au cerut de la Colegiul Medicilor din România certificate de probitate morală pentru a putea lucra în străinătate, iar în anul 2008 au existat 1.252 de solicitări. DOR DE DUCĂ

Vor să emigreze medicii români?

  1. DA 59,84%
  2. NU 28,9 %
  3. Nu ştiu 11,67%
  4. Nu răspund 0,40%

Ne puteți urmări și pe Google News