Pacienţii de la Foișor au început să dea în judecată Guvernul, pentru anularea ordinului lui Arafat
- Sorin Ovidiu Bălan
- 12 aprilie 2021, 18:34
Luni dimineaţă, primul pacient care a avut de suferit de pe urma ordinului dat de Raed Arafat şi contra-semnat de către ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, în legătură cu evacuarea completă a Spitalului Foişor, a depus la tribunal documentele pentru ca instanţa să anuleze acest ordin.
Pacientul se numeşte Marinela Florinela I. În documentele pe care aceasta le-a depus la instanţă, se precizează: „Mentionez că subsemnata, după ce mi-au fost prescrise analizele preparatorii, le-am efectuat şi apoi le-am transmis medicului curant, prin intermediul unei asistente, ce mi-a comunicat că “a doua zi”, asta însemnând pe data de 09.04.2021, va reveni cu programarea pentru operaţie, pentru săptămâna 19-24 aprilie.
Evident, acest lucru nu a mai fost posibil, deşi aveam indicaţie de operaţie, fiindcă spitalul Foisorul de Foc, a fost evacuat peste noapte.
Cu toate că scopul urmărit ar fi trebuit să fie unul legitim, amploarea unor asemenea acţiuni pe care le considerăm ilegale nu poate fi, în nicio situaţie, diminuată într-un demers superficial, cinic, în miez de noapte, sub pretextul căruia, evacuarea să primească girul legalităţii. Opinez ca nu s-a ţinut cont de persoana mea niciun moment, practic, deşi eram programată la operaţie , am aflat ca nu voi mai fi operată, ca urmare a evacuărilor începute în noaptea de vineri, 09.04.2021 şi nu printr-o procedură clară prin care să mi se comunice unde şi când urmează să fiu operate”.
Aşadar pacienta trebuia să se opereze. Nu mai avea nicio altă cale de a se vindeca. Trebuie să menţionăm faptul că ţesutul osos este cel mai bine vascularizat din tot organismal. În consenţă, opraţiile nu sunt indicate de către medici decât atunci când nu mai există o altă soluţie de vindecare. Florinela I. a fost privată de acest drept la sănătate. Operaţia pe care trebuia să o facă nu se poate realiza într-un alt spital, decât în cel de specialitate, aşa cum a fost Spitalul Foişorul de Foc. În plus, pacienta şi-a şi făcut analizele pentru operaţie pe banii ei. Analize pe care nu i le mai decontează nimeni acum. Tot în întâmpinarea depusă la tribunal, se arată şi modul legal în care ar fi trebuit să se desfăşoare această evacuare, dacă ea ar fi fost cu adevărat necesară. Ar fi trebuit respectate trei puncte esenţiale:
- Interzicerea efectuării oricăror internări cu cel puţin o săptămână înainte;
- Având în vedere că nu exista o urgenţă critică de la o zi la alta în înţelesul legii sau în înţelesul legii 136 d) risc iminent - ameninţare imediată sau probabilitatea ridicată de apariţie şi răspândire a unui agent înalt patogen în populaţia umană, care poate avea un impact grav asupra sănătăţii şi vieţii omeneşti, evacuarea trebuia dispusă etapizat;
- Evacaurea trebuia facută cu analizarea particulară a fiecarui caz şi identificarea soluţiilor particulare de mutare/externare pentru fiecare pacient
Nimic din toate astea nu s-a respectat. Să mai adăugăm că legea interzice orice evacuare înainte de 6 dimineaţa. Ea se poate desfăşura numai până la orele 20. Ori, aşa cum s-a văzut, evacuarea s-a făcut în plină noapte, punându-se în pericol viaţa pacienţilor care abia fuseseră operaţi.
Adrian Cuculis, avocatul Florinelei I, declarație în exclusivitate
“Deşi Guvernul a folosit o stratagemă, au evacuat spitalul vineri noaptea, când instanţele nu funcţionau, pentru ca ordinul să nu poată fi contestat imediat, să poată fi pus în aplicare deîndată, deşi încalcă multe prevederi legale, se pot depune în continuare contestări pentru anularea acestui ordin. Nu se merge pe principiul că răul a fost făcut şi nu se mai poate îndrepta. Desigur că nimeni nu va cere ca, în cazul în care ordinal va fi anulat, să fie scoşi de la Spitalul Foişor pacienţii covid şi reintroduşi cei care au fost evacuaţi. Dar anularea ordinului înseamnă că persoanele vătămate pot cere despăgubiri de la Guvernul României. În acest caz, fiecare pacient care se consideră vătămat, trebuie să depună la instanță o plângere.
Dar chiar dacă, să presupunem că instanța nu va fi de acord cu anularea ordinului, pacineții care au fost vătămați sau li s-a înrăutățit situația medicală din cauza acestei evacuări, tot pot depune plângeri şi cere despăgubiri, pentru că au fost încălcate flagrant drepturile din Legea Pacientului şi Constituţia României”, a spus avocatul Cuculis pentru Evenimentul zilei.
Reamintim că în noaptea de 9 spre 10 aprilie, în urma Ordinului 9326/09.04.2021 emis de către Ministerul de Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă- Centrul Naţional pentru Coordonarea şi Conducerea Intervenţiei, Spitalul Foişorul de Foc, specializat în ortopedie şi traumatologie a fost evacuat pentru a fi transformat în spital suport covid-19. Ordinul a fost semnat de şeful DSU, Raed Arafat şi contrasemnat de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.