Din cauza crizei de paturi de la Spitalul Judeţean Braşov, bolnavii stau pe bănci sau pe uşi aşezate pe scaune.
Mai mulţi pacienţi ai Spitalului Judeţean Braşov sunt nevoiţi să-şi petreacă noaptea pe paturi improvizate. Unii sunt cazaţi pe tărgi sau pe băncuţe acoperite cu cearşafuri. Personalul sanitar din spital a apelat chiar şi la soluţii neobişnuite: au sprijinit pe scaune uşi dezafectate, pe care i-au culcat pe bolnavi. „Nu mai erau locuri“ Unul dintre aceştia este Radu Golea, care a fost internat săptămâna trecută la Chirurgie plastică cu arsuri pe abdomen şi pe spate şi e nevoit să stea pe o uşă pe care, în loc de saltea, au fost aşternute trei pături.
„Nu mai erau locuri în saloane şi m-au pus aici. E tare şi nici perna nu e bună“, a declarat pacientul. Colegii de salon ai lui Golea s-au gândit să-l ia la noapte în patul lor, cu schimbul. „I-ar fi mai bine în pat decât pe uşă“, ne-a spus unul dintre ei.
Directorul spitalului, Mariana Rusu, spune că nu a sesizat nicio situaţie anormală. „Nu am fost în localitate şi nu aş putea să vă răspund. Dar nu am nicio informaţie sau reclamaţie de la şefii de secţie“, a declarat ea ieri, întrebată fiind cum explică situaţia din spital. Directorul susţine că a verificat vinerea trecută staţionarele spitalului.
„Nu era lipsă de paturi“, a spus el. Oricum, dacă ar fi vreo problemă, ar fi vina şefilor de secţii, a adăugat directorul: „Ei sunt obligaţi să raporteze dacă nu sunt paturi. Pentru situaţii de urgenţă, avem paturi care se pot monta provizoriu, pe secţii“. Au fost desfiinţate 226 de paturi Conducerea Spitalului Judeţean a renunţat anul trecut la 226 de paturi, din peste 1.300, motivând că a luat în considerare adresabilitatea la fiecare secţie şi încadrarea în normele europene referitoare la spaţiul necesar unui pacient.
Chiar şi în rezerve, unde ar trebui să fie un singur pat, au fost aduşi bolnavi care dorm pe băncuţe acoperite cu un cearşaf.
Începând cu acest an, în clădirea Spitalului Judeţean vor fi aduse şi secţiile Cardiologie, Urologie şi ORL, ceea ce va spori din nou numărul pacienţilor. Şi asta, în condiţiile în care construirea unui nou spital judeţean, din fonduri guvernamentale, la Braşov, este încă o incertitudine.