Pacient salvat printr-o intervenție fără precedent, în Republica Moldova
- Victoria Popa
- 2 aprilie 2024, 08:55
Chirurgii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, Republica Moldova, au reușit să realizeze o operație unică, și anume debrancing aortoviscerobirenal și bifemural cu endoprotezare toracoabdomenală de aortă.
Intervenție fără precedent, în Republica Moldova
Intervenția a fost de o complexitate majoră, combinând mai multe tehnici pentru a vindeca pacientul de 68 de ani, diagnosticat cu anevrism toraco-abdominal de aortă, însoțit de două anevrisme de arterii iliace și cu stenoze de artere iliace externe. Intervenția a durat mai bine de 11 ore.
Potrivit șefului Secției chirurgie vasculară, Aurel Țurcan, în discuție cu colegii din statele vecine, Ucraina și România, încă nimeni nu a făcut asemenea intervenții. Asemenea operații au fost efectuate puține și doar în SUA și Japonia.
Ce boală avea pacientul salvat
„Pacientul s-a adresat cu dureri puternice, care au fost provocate de anevrismul care penetra în coloana vertebrală. Totodată, era un semn de iminență de ruptură a acestui anevrism”, a explicat șeful Secției chirurgie vasculară, Aurel Țurcan, adăugând că, pentru a salva bărbatul, din Germania a fost comandată o endoproteză conform diametrilor și dimensiunilor pacientului.
Până acum pacienții cu acest de diagnoză apelau la chirurgii de peste hotare. Însă operațiile prin metoda clasică au un traumatism major, mai spun specialiștii.
„După revelion a început să mă doară stomacul. Am chemat ambulanța. Anterior nu am avut probleme de sănătate. Totul s-a început spontan. Aici mi-au făcut operația. Acum nu mă doare nimic. Doar că îmi este încă un pic dificil. Sunt internat de o lună de zile. Și sănătatea mea se reface. Le mulțumesc medicilor pentru străduință”, a mărturisit pacientul în vârstă de 68 de ani.
Premieră în Republica Moldova
Atât pacientul, cât și rudele acestuia susțin că pacientul se simte mai bine și aduc mulțumiri echipei medicale.
Potrivit informațiilor publicate de Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, echipa medicală care a realizat intervenția sunt medici chirurgi vasculari și endovasculari: Aurel Țurcan (șef secție ch. vasculară), Sorin Barat (șef cabinet chirurgie endovasculara și cardiologie intervențională), Ștefan Manica; medici rezidenți: Ion Bodiu, Maxim Tran; medici anesteziologi: Draghici Mihai, Vasile Ciubotaru și asistentele de operație: Angela Cojușneanu, Elena Naframiță, Cristina Plotnicu, Spînu Tatiana.