Mihai Pacepa, rol fundamental în căderea Cortinei de Fier. Dezvăluirile unui oficial american

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Paula Dobriansky, fostă membră a Consiliului Național de Securitate la Casa Albă în mandatul lui Ronald Reagan, a povestit despre fuga generalului Pacepa. Aceasta a avut un rol direct în ajutorul oferit generalului român care a dezertat în SUA.

În urmă cu 45 de ani, în 1978, generalul Pacepa a cerut azil politic în Statele Unite. Acesta și-a oferit cunoștințele în lupta cu serviciile de informații ale blocului comunist, pentru care lucrase în trecut. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca fiind „o importantă şi unică contribuţie adusă Statelor Unite".

În iulie 1978, Pacepa a fost trimis de Ceaușescu în RFG, de unde a dezertat în Statele Unite ale Americii

Potrivit unui raport al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, Pacepa a jucat un rol excepțional în demascarea naturii criminale a regimului. Acesta „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu".

Pe 28 octombrie s-au împlinit 95 de ani de la nașterea generalului Ion Mihai Pacepa. Adevărul a realizat un interviu exclusiv cu Paula Dobriansky despre generalul Pacepa și despre importanța sa în căderea Cortinei de Fier.

Paula Dobriansky a lucrat, între 1980 și 1987, pentru fostul președinte Ronald Reagan, fiind membră a Consiliului Național de Securitate la Casa Albă. Între 1987 și 1990, Paula Dobriansky a deținut funcția de asistent adjunct al secretarului de stat pentru drepturile omului și probleme umanitare. În perioada 2001-2009, aceasta a fost subsecretar de stat pentru afaceri globale.

Expertă în problematica est-europeană, Paula Dobriansky este licențiată summa cum laudae în politică internațională la Harvard. Aceasta are un doctorat la Harvard în afaceri militare și politice sovietice.

Paula Dobriansky a oferit răspunsuri despre generalul român

Întrebată care a fost impresia despre generalul Pacepa atunci când l-a întâlnit, aceasta a declarat:

„L-am întâlnit pentru prima oară pe Ion Mihai Pacepa în perioada în care lucram pentru Consiliul Național de Securitate la Casa Albă în timpul lui Ronald Reagan și răspundeam de Europa de Est și Centrală. Pacepa m-a impresionat ca fiind un om foarte hotărât în a expune relele comunismului. În calitate de fost șef al Securității, Pacepa știa foarte multe despre regimul lui Nicolae Ceaușescu și era decis să contribuie la căderea liderului comunist român, ca și la căderea altor dictatori de pe glob. Generalul Pacepa și-a dorit mult ca Statele Unite și Europa de Vest să reușească în protejarea intereselor de securitate națională și în extinderea valorilor autentice ale acestor democrații”, a spus experta în problematica est-europeană.

Mai mult decât atât, generalul Pacepa ar fi avut o contribuție uriașă la căderea comunismului din România:

„Dezertarea și fuga lui Pacepa au fost importante. În calitate de ofițer de informații de prim rang, acesta avea informații extrem de prețioase din interior, și nu doar despre regimul comunist al lui Ceaușescu, ci și despre alte dictaturi comuniste. În mod special, Pacepa a expus amploarea eforturilor de dezinformare coordonate de Moscova și a subliniat nevoia vitală a Vestului de a contraataca mult mai puternic aceste dezinformări.

În mod clar, generalul Pacepa a avut un rol foarte important, de neprețuit, în căderea Cortinei de Fier. Pacepa avea informații la prima mână, informații amănunțite și documentate despre nenumăratele minciuni comuniste. Iar cartea sa, ”Orizonturi Roșii”, a furnizat o dovadă foarte puternică a cruzimii și brutalității lui Ceaușescu”, a mai adăugat Paula Dobriansky.

Cariera lui Pacepa în cadrul serviciilor de informații din România comunistă

Între 1956 și 1960 a fost șef adjunct al Misiunii Române în RFG și șef al rezidenței de spionaj a României din acea țară. În aprilie 1966, colonelul este numit în funcția de adjunct al șefului Direcției de Informații Externe (DIE), deținând această funcție până în aprilie 1972. Este avansat apoi la gradul de general maior (1967). În cadrul DIE a purtat numele conspirativ Mihai Podeanu.

În perioada 19 aprilie 1972 - 24 iulie 1978, Pacepa a fost consilierul lui Ceaușescu pentru securitate națională și dezvoltare tehnologică, prim-adjunct al șefului Departamentului de Informații Externe (DIE) și secretar de stat la Consiliul Securității Statului (în cadrul Ministerului de Interne). Ulterior promovării sale în funcția de secretar de stat, a fost avansat la gradul de general locotenent (19 august 1974).

În iulie 1978, Pacepa a fost trimis de Ceaușescu în RFG pentru a transmite un mesaj secret Cancelarului german Helmut Schmidt. Acolo a cerut azil politic în SUA prin intermediul ambasadei americane din Bonn. Cererea sa de azil a fost aprobată de președintele Jimmy Carter. La 28 iulie 1978 generalul Pacepa a fost transportat în secret cu un avion militar american la aeroportul prezidențial de la Andrews Air Force Base de lângă Washington, D.C..