Pacea de la Moschee: Cecenii și Magrebienii din Dijon împăcați de Frăția Musulmană

Pacea de la Moschee: Cecenii și Magrebienii din Dijon împăcați de Frăția Musulmană

Reprezentanții bandelor de ceceni și de magrebieni, care fac ravagii de câteva zile în orașul francez Dijon, s-au întâlnit în grădina Moscheii Fraternității, pentru a semna un armistițiu.

Imamul Mohammed Ateb a convocat delegațiile celor două comunități de imigranți, care au purtat un război sălbatic în cartierul Grésilles din Dijon, în grădina Moscheii Fraternității, în seara zilei de 16 iunie, informează publicația Marianne.

Ateb este reprezentantul regional al Uniunii Organizațiilor Islamice din Franța (UOIF) și un apropiat al Frăției Musulmane. La întâlnire a fost prezent și tatăl tânărului a cărui agresiune a provocat raidurile de represalii, și apoi represaliile la represalii.

„Ne aflăm aici pentru a avea o explicație, într-un demers de conciliere, pentru a aplana situația. Formăm o singură comunitate, suntem frați cu toții”, ar fi declarat imamul Mohammed Ateb, citat de săptămânalul francez, care susține că a avut un reporter prezent la acest eveniment.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt imam, de origine cecenă, ar fi participat și el la întâlnirea pentru restabilirea păcii.

Potrivit unei surse cecene a Marianne, reprezentanții comunității magrebiene din cartierul Grésilles ar fi recunoscut că agresorii tânărului brutalizat au greșit și și-au cerut iertare. Delegații ceceni, prezenți la reuniunea de pace, ar fi acceptat scuzele.

Imamul Ateb a ținut totuși să precizeze că negocierile „nu îi reprezintă pe tineri”.

În timp ce, în ciuda promisiunilor zornăitoare ale secretarului de stat al Ministerului de Interne, Laurent Nunez, statul francez s-a arătat neputincios să reinstituie calmul în Dijon, unde taberele de combatanți au ieșit cu mitralierele în stradă, pacea ar fi fost pecetluită la moschee.

„Tot ce are legătură cu drogurile și cu traficul de toate felurile este de resortul statului și al justiției”, a precizat imamul Ateb, sugerând că la baza conflictului a fost o chestiune de onoare.

„Noi, cecenii, suntem solidari. Când unul dintre noi este amenințat și este victima unei nedreptăți, toată lumea se mobilizează”, ar fi spus unul dintre cei prezenți la reuniune reporterului de la Marianne. „Acest mod de a acționa este caracteristic tradiției cecene. Preferăm să rezolvăm lucrurile între noi decât să facem apel la justiție.”