Medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a comentat declarațiile europarlamentarului Rareș Bogdan care a aruncat pe umerii specialiștilor, responsabilitatea pentru măsurilor adoptate în timpul stării de alertă.
Medicul Alexandru Rafila s-a arătat nemulțumit de declarațiile lui Rareș Bogdan, arătând că atât el cât și alți specialiști, precum doctorii Virgil Musta, Adrian Streinu Cercel sau Raed Arafat se pronunță din punct de vedere profesional asupra măsurilor, iar nu din perspectivă politică.
„Chestiunea asta cu lipsa de asumare mi se pare că nu este potrivită. Așa cum eu nu am fost consultat în ceea ce privește deschiderea restaurantelor, n-am fost consultat nici în ceea ce privește deschiderea sălilor de jocuri de noroc”, a subliniat Alexandru Rafila.
Medicul i-a recomandat lui Rareș Bogdan să-și reevalueze poziția în ceea ce privește profesioniștii, pentru că aceștia încearcă să ajute.
„Dl. Rareș Bogdan ar putea să-și reevalueze poziția în ceea ce privește profesioniștii, pentru că noi încercăm să ajutăm și nu cred că e cazul să demobilizăm oamenii care încearcă să ajute. Responsabilitatea este, în mod evident, politică, și lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea”, a spus Alexandru Rafila.
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a afirmat că sălile unde se practică jocurile de noroc și cazinourile nu ar fi trebuit deschise, în vreme ce a fost amânată deschiderea restaurantelor. El a acuzat, pentru adoptarea acestor măsuri, pe specialiștii din domeniul medical.
„Sunt total de acord cu reacția oamenilor, e absolut logică. Sunt 400.000 de oameni în HORECA și doar 150.000 lucrează. Recomandările nu au fost politice, ci au venit de la cei care până acum erau zei, ca domnul Arafat. Cei care au luat decizia nu sunt politicienii. Domnii epidemiologi, Arafat, Streinu Cercel, Rafila, Musta de la Timișoara, au făcut recomandările”, a spus Rareș Bogdan.
Europarlamentarul a mai arătat că sălile de păcănele au fost deschise pentru că de aici vin aproximativ 60 de milioane de euro, lunar, sub formă de impozite la bugetul statului.
„Am întrebat și eu de ce deschidem păcănelele și nu bisericile și restaurantele. Și mi s-a spus că 60 de milioane de euro pe lună vin din impozitele la aceste păcănele. Nu am nici un diferend de opinie legat de păcănele, sunt sute de mii de oameni nenorociți de acestea. Dacă eram în locul lui Cîțu, nu deschideam păcănelele. Acolo e diavolul, nu merg și nici nu o să mă duc, eu merg la biserică”, a declarat Rareş Bogdan.