Evenimentul Zilei > Social > OXFAM: „Bogăția este subtaxată. La un dolar impozit pe venit, numai patru cenți provin din taxarea celor bogați”
OXFAM: „Bogăția este subtaxată. La un dolar impozit pe venit, numai patru cenți provin din taxarea celor bogați”

OXFAM: „Bogăția este subtaxată. La un dolar impozit pe venit, numai patru cenți provin din taxarea celor bogați”

În prezent, 26 de miliardari dețin în prezent tot atâția bani cât jumătatea cea mai săracă a lumii, a anunțat luni, ONG-ul Oxfam, care a îndemnat statele să introducă taxe mai mari pentru cei care sunt foarte bogați, conform AFP.

„Prăpastia care se cască între bogați şi săraci penalizează lupta împotriva sărăciei, face rău economiei şi alimentează furia în lume”, a afirmat Winnie Byanyima, directoarea executivă a Oxfam International, confrom newes.ro.

Guvernele ”trebuie să se asigure că întreprinderile şi cei mai bogaţi îşi plătesc impozitele”, a subliniat ea, cu ocazia publicării raportului anual al Oxfam cu privire la inegalitățile mondiale, înaintea World Economic Forum (WEF), ce se va desfășura până vineri la Davos.

Datele raportului Oxfam au la bază o metodologie, ce se sprijină pe datele publicate de revista Forbes şi Banca Crédit Suisse. Aceasta este contestată de unii economiști. Conform acestor date, în 2018, 26 de persoane dispun de-acum de tot atâţia bani cât 3,8 miliarde dintre cei mai săraci locuitori ai planetei. În 2017, 43 de miliardari dețineau tot atâţia bani cât jumătatea cea mai săracă a lumi.

Cât despre cel mai mai bogat om din lume – patronul Amazon Jeff Bezos -, averea acestuia a atins 112 miliarde de dolari anul trecut. În același timp, 
„bugetul Sănătăţii Etipiei corespunde unui procent din averea sa”, subliniază ONG-ul.

Anul trecut, bogăţia miliardarilor din lume a crescut cu 900 de miliarde, adică într-un ritm de  2,5 miliarde pe zi. În timp ce cea a jumătăţii celei mai sărace a populaţiei planetei a scăzut cu 11%, s-a mai prezizat în raport.

Criza financiară din 2008 a adus mai mulți bani multor milionar. Oxam a subliniat că ”bogaţii beneficiază nu doar de o avere în plină expansiune, ci şi de nivelurile de impozitare cel mai puţin ridicate de decenii”.

„Dacă tendinţa s-ar inversa, majoritatea guvernelor ar avea suficiente resurse pentru a finanţa serviciile publice”, a subliniat ONG-ul, care estimează că ”bogăţia este deosebit de subtaxată”.

Oxam a mai precizat că, la un dolar impozit pe venit, numai patru cenți provin din taxarea celor bogați.

Oxam a mai precizat că cei mai bogați ascund fiscului 7.600 de miliarde de dolari, situația e valabilă în țări precum Brazilia sau Regatul Unit. În același timp, ”cei mai săraci 10% plătesc de-acum impozite mai mari proporțional cu venitul lor decât cei mai bogați”.

Acest raport a fost publicat într-o perioadă în care taxarea celor mai mari averi a provocat dezbateri în mai multe țări.

În Franța, mișcarea „vestelor galbene” a adus în atenția publicului dezbaterea cu privire la desființarea impozitivului solidaridarităţii pe avere (ISF) de către Emmanuel Macron.

În Statele Unite, deputata democrată Alexandria Ocasio-Cortez, proaspăt aleasă, a propus taxarea cu până la 70% a celor mai bogaţi, fiind susținută în această inițiativă de laureatului premiului Nobel-ului în Economie, Paul Krugman.

Sursa foto: streetsignals.com