La 20 noiembrie 1989, la Sala Palatului din Bucureşti, începea al XIV-lea Congres al PCR. A fost ultimul congres în care Nicolae Ceauşescu era ales în unanimitate secretar general al PCR şi ovaţionat la scenă deschisă. Peste numai o lună, la Timişoara, începea Revoluţia. În timp ce românii tremurau de frig în case și stăteau la cozi interminabile pentru a-și procura aliementele de bază, comuniștii ovaționau realizările lui Ceaușescu, nebănuind că aveau să fie ultimele. "Ceauşescu, reales / La al XIV-lea Congres", s-a scandat minute în șir.
Era o perioadă tulbure în Europa de est. La 9 noiembrie 1989 cădea Zidul Berlinului, iar la 10 noiembrie, Todor Jivkov, președintele Bulgariei, era demis. Blocul estic începea să cadă.
Cu toate acestea, comuniștii de la noi și-au văzut de treabă. La Congres nu s-a întâmplat ce aștepta toată lumea, înlocuirea lui Ceaușescu. A fost reales în unanimitate. Cu urale repetate, scandarea numelui său și aplauze.
Un titlu impresionant
Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu din 20 noiembrie 1989 s-a intitulat astfel:
„Raportul cu privire la stadiul actual al societăţii socialiste româneşti, la activitatea Comitetului Central în perioada dintre Congresul al XIII-lea şi al XIV-lea, la realizarea programului-directivă de dezvoltare economico-socială în cincinalul al IX-lea şi în perspectiva până în anii 2000-2010, în vederea îndeplinirii neabătute a programului de făurire a societăţii multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism, 20 noiembrie 1989”.
Mai multe ouă
În prima zi a Congresului al XIV-lea al PCR, Ceauşescu a citit timp de şase ore raportul politic, un document cu 24 de capitole, în care erau prezentate realizările din cincinalul încheiat şi planul pe următorii cinci ani.
„Consumul alimentar a crescut de la 1.800 de calorii zilnic pe locuitor, în 1950, la circa 3.300 calorii în prezent", a strigat Ceauşescu de la tribuna Congresului, arătând faptul că trăia într-o lume paralelă.
În ultima zi a lucrărilor, Congresul a aprobat în unanimitate o rezoluție în care este practic reluat raportul politic citit de Ceaușescu.
Directivele aprobate de delegați erau atât de amănunțite încât prevedeau și creșterea producției de lapte, lână și ouă în cincinalul următor.
„Congresul hotărăște ca raportul tovarășului Nicolae Ceaușescu să devină programul de luptă și de muncă al partidului, al întregului popor“, se arată în rezoluție.
Congresul a făcut bilanțul „istoricelor realizări obținute de poporul român, sub conducerea partidului, în edificarea noii orânduiri“ și a lăudat rezultatele cincinalului 1986-1990, în care producția-marfă industrială a crescut cu 40%, productivitatea muncii cu peste 35%, producțiile medii agricole au fost de peste 30 de milioane de tone de cereale, retribuțiile au crescut cu peste 10%, iar pensiile cu 8%.
Se promiteau creșteri salariale
Rezoluția mai arată că delegații la Congres au aprobat programul directivă pentru cincinalul 1991-1995, care ar fi vizat „continuarea dezvoltării intensive a tuturor sectoarelor de activitate, relizarea unei noi calități a muncii și vieții, a unui nou nivel tehnic tot mai ridicat alîntregii producții“.
Se susține dezvoltarea agriculturii, „a culturii plantelor tehnice de mare randament“, creșterea producției în legumicultura, viticultură, pomicultură și apicultura, a producției de carne, lapte, lână, ouă.
Retribuția medie reală, în 1995 față de 1990, ar fi trebuit să crească cu 5-8%, iar a veniturilor totale ale țărănimii cooperatiste tot cu 5-8%, iar orășenilor ar fi trebuit să li se asigure o suprafață locuibilă de circa 12 mp pe locuitor.
Respingerea politicii antisocialiste și anticomuniste
„Congresul cere să se aplice în continuare principiul socialist «de la fiecare după capacitatea sa, fiecăruia după munca sa». Nimeni în România nu trebuie să realizeze venituri fără muncă, nimeni nu trebuie să trăiască exploatând munca altuia!“, se mai arată în rezoluție.
Congresul a cerut și „să se facă totul“ pentru respingerea „politicii antisocialiste și anticomuniste“ și a se da „o ripostă fermă activității forțelor revanșarde, neonaziste“.
Mesaje de prietenie
Cinci pagini ale cotidianului România liberă din 25 noiembrie 1989 au fost pline cu mesajele de prietenie și solidaritate adresate Congresului al XIV-lea al PCR de reprezentanții a 89 de partide din diferite colțuri ale lumii: Partidul Renovator Democratic din Portugalia, Partidul Național Democratic din Egipt, Partidul Socialist din Japonia, Partidul Democratic din Botswana, Partidul Democratic din Cipru, Partidul Mișcarea Democratică Braziliană, Partidul Socialist Yemenit, Partidul Socialist Revoluționar Somalez, Partidul Revoluționar din Tanzania, Partidele Comuniste din Siria, Liban, Israel, Marea Britanie, Norvegia, Irak, Statele Unite, Franța, Brazilia, Spania, Africa de Sud, Tunisia, India, Germania, Danemarca, Palestina.
Omagiu în România Liberă
Congresul XIV azi ne este
Înaltă culme de victorii
Suntem și-om fi cutezătorii
Urcând spre comuniste creste
Și Nicolae Ceaușescu
Erou între eroi, lumină
Ne e, spre vremea ce-o să vină
Pe dulce plaiul, strămoșescul,
Ctitor istoriei de mâine.
Prin El suntem o țară-n lume
Prin El avem un nou renume.
Congresul XIV, iată.
Deschide timp de aur, de progres
Cu Nicolae Ceaușescu reales
Țara din nou e ntemeiată.
(27 noiembrie 1989 România liberă)