OUG privind repunerea în termen: Cum a fost primit pe holurile instanței anunțul lui Tudorel Toader

OUG privind repunerea în termen: Cum a fost primit pe holurile instanței anunțul lui Tudorel Toader

Fostul ministru Constantin Niță (condamnat la 4 ani e închisoare în dosarul UTI) și fostul șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja (foto), (condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute) au fost primii inculpați care au reacționat, ieri, la Instanța supremă, după ce ministrul Justiției a anunțat duminică seara că a pregătit draft-ul unei OUG cu privire la repunerea în termen a celor condamnați de completuri de 5 judecători nelegal constituite.

„Tudorel Toader și toți cei care conduc țara asta ar trebui să curme cât mai repede toate nedreptățile care s-au făcut de-a lungul timpului! Un singur om dacă a ajuns în pușcărie în mod nelegal - atenție, nelegal - chestia asta ar trebui să zguduie din temelii justiția română!”, a exclamat Rudel Obreja, ieri, pe holurile Înaltei Curți, întrebat fiind ce părere are despre anunțul făcut de ministrul Justiției. La rândul său, Constantin Niță a apreciat inițiativa unei eventuale repuneri în termen a celor condamnați nelegal. „Foarte corect, foarte corect! Pentru că toată lumea trebuie să respecte legea”, a declarat Constantin Niță.

Fostul ministru al Energiei a apreciat că dosarul său a fost unul politic. „Părerea mea este că am fost condamnat nevinovat, (n.r. – într-un) dosar făcut la comandă și, prin urmare, cred că am stat absolut degeaba în pușcărie”, a spus Constantin Niță.

Atât fostul ministru al Energiei, cât și Rudel Obreja au pe rolul Înaltei Curți contestații în anulare împotriva deciziilor prin care au fost condamnați definitiv de completuri de 5 judecători la a căror prezidiu au intrat autromat magistrați din conducerea instanței supreme, fără ca aceștia să fie trași la sorți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior condamnării celor doi, CCR a decis că toți judecătorii completurilor de 5 trebuie să fie desemnați aleatoriu. Cei doi s-au încadrat în termenul prevăzut de actuala legislație pentru a contesta decizia definitivă printr-o cale extraordinară de atac, anume contestația în anulare. Termenul pentru depunerea unei contestații în anulare este de doar 30 de zile, astfel încât puține persoane condamnate pot beneficia de această cale extraordinară de atac.

 

Tudorel Toader: „OUG e pregătită”

Tudorel Toader a declarat, ieri, că atenţia privind emiterea unei posibile Ordonanţe de Urgenţă ar trebui să se îndrepte, cel puţin în egală măsură, spre cei care au constituit completele de 5 judecători de la ÎCCJ din 2014 până în prezent. „Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vom putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti. (…) OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun soluţia, eu am făcut draft-ul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil”, a anunțat ministrul Justiţiei, duminică seară, România TV.