Ouăle au devenit un mare pericol în această perioadă. Avertisment de la ANSA din Republica Moldova

Sursă foto: Unsplash

Republica Moldova. Ouăle cumpărate în această perioadă caniculară a anului pot să reprezinte o mare problemă, după cum au informat autoritățile.

Reprezentanții de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară (ANSA) au transmis populației să fie atentă atunci când își achiziționează acest tip de produs, unul foarte perisabil în special în această perioadă caldă.

Marele risc este cel de de infestare a ouălor cu bacterii periculoase precum Salmonella, dacă acestea sunt depozitate la temperaturi ridicate.

Sfaturi de la ANSA din Republica Moldova. Evitați ouăle care sunt vechi

Condițiile ideale pentru comercializarea ouălor sunt spațiile sau locurile ce beneficiază de autorizație sanitar-veterinar pentru funcționare. Aceste produse trebuie să fie ferite de razele directe ale Soarelui, în condiții de temperatură adecvate, recomandat între valorile de +5°C - 18° Celsius.

Înainte de cumpăra și a consuma ouă, e bine să se urmărească mai multe aspecte:

Modul în care arată exteriorul ouălor: coaja ouălor proaspete trebuie să se prezinte integră, curată, mată, poroasă, fără pete şi miros specific;

Totodată, termenul de valabilitate este de 28 de zile de la data ouatului

Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător. Marcajul este format din: codul întreprinderii de producere (ex. 3MD EPC 000); data durabilității minimale DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy și zz reprezintă, respectiv, ziua, luna și anul - dată până când produsul alimentar își păstrează proprietățile specifice (și asta dacă este păstrat în mod corespunzător).

Atenţie sporită și la ștampilă: Evitați cumpărarea ouălor, care nu au inscripție sau pe care nu apare ștampila clar vizibilă;

Acasă, este recomandată păstrarea ouălor la frigider. Depozitarea în frigider încetinește creșterea bacteriilor;

Înainte de a fi gătite și mâncate, ouăle trebuie să fie spălate, or microorganismele patogene de pe coajă pot pătrunde în produsele culinare și în condițiile unei procesări/prelucrări insuficiente de temperatură (minimum +720°C în interiorul produsului) pot provoca toxiinfecții alimentare;

Ouăle care sunt vechi pot fi identificate după următoarele caracteristici: coaja este lucioasă, spațiul cu aer este mare, albușul are vâscozitate foarte mică şi este aproape lichefiat (apos), ouăle cu gălbenușul lipit de coajă sau cu gălbenușul vărsat în albuș sunt considerate necomestibile, ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început - au miros de hidrogen sulfurat, au transmis oficialii de la ANSA, conform stiri.md.