Otravă pentru maşini la micii benzinari

Peste 3% din benzinăriile din România comercializează carburanţi amestecaţi cu alte substanţe care distrug motoarele.

Controalele inspectorilor fiscali au descoperit nereguli masive în sistemul de plată a accizelor aplicate produselor petroliere. Astfel, micii benzinari acuzaţi de evaziune fiscală au adus prejudicii de peste 150 de milioane de lei în bugetul colectat din accize întrucât au amestecat motorina şi benzina cu alte produse neaccizabile şi le-au vândut drept carburanţi.

„Vom aduce modificări Codului Fiscal astfel încât, de la 1 octombrie, fiecare benzinărie să fie dotată cu un sistem informatic integrat, fiscalizat. Acest proces ne va permite să gestionăm vânzările staţiei în orice moment, întrucât am descoperit că au existat cazuri când consumul a fost mai mare decât producţia“, a declarat Daniel Chiţoiu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Atenţie la benzinărie

Mai mult, autorităţile fiscale vor să doteze fiecare cisternă cu un sistem GPS-sigiliu inteligent, astfel încât să fie împiedicate furturile, iar transportul să fie monitorizat pe întregul traseu. „Avem în prezent 2.400 de astfel de GPS-uri, iar, până la finele anului, vom mai achiziţiona încă 2.400, pentru ca toate mijloacele care transportă produse accizabile să fie monitorizate“, a mai spus Chiţoiu. Cele mai mari probleme de evaziune fiscală se întâlnesc în rândul bezinarilor particulari sau al partenerilor marilor lanţuri, care operează în franciză, a mai spus oficialul ANAF. Marile companii petroliere din România dispun deja de sisteme care permit monitorizarea electronică a transportului şi vânzărilor. „Noi ne luăm propriile măsuri de securitate“, au precizat, pentru EVZ, reprezentanţii Petrom.

Practică veche

Această metodă de amestec al carburanţilor cu alte produse neaccizabile este practicată de micii benzinari de ani buni. „Am atenţionat inspectorii fiscali de nenumărate ori că la pompă se vinde orice, numai motorină nu. Carburanţii sunt amestecaţi cu alte produse petroliere care au aceeaşi culoare şi ard în acelaşi fel. Pe moment, diferenţa e insesizabilă, însă, în timp, motorul va fi distrus“, ne-a declarat Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari (ABP). Potrivit acestuia, circa 20-30 dintre cei 400 de proprietari de benzinării care fac parte din ABP au adoptat această practică. La nivel naţional există aproximativ 2.300 de staţii de distribuţie a carburanţilor, din care aproape 1.000 aparţinând benzinarilor independenţi, ceea ce însemnă că ponderea celor care înşală în acest fel la pompă ar putea depăşi 3% din numărul total de bezinării.

"La pompă se vinde orice, numai motorină nu. Carburanţii sunt amestecaţi cu alte produse petroliere care au aceeaşi culoare şi ard în acelaşi fel. Pe moment, diferenţa e insesizabilă, însă, în timp, motorul va fi distrus." - Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari

4.800 de GPS-uri vor fi instalate, până la finele anului, pe maşinile care transportă produse accizabile

EŞEC Problemă gravă, soluţii ineficiente

În urmă cu un an, ANAF a venit cu aceeaşi idee a monitorizării produselor accizabile prin montarea de GPS-uri, de acea dată la vechiculele care transportă cereale. „Nu s-a concretizat cu absolut nimic această idee, a rămas doar la stadiul de dorinţă. Iată că a trecut un an de atunci, iar evaziunea fiscală nu a scăzut, nici măcar nu a stagnat, ci este din ce în ce mai mare“, a declarat, pentru EVZ, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie. La rândul său, Ion Tache nu crede că soluţiile propuse de reprezentanţii ANAF vor avea vreun rezultat. „Benzinarii recurg la tot felul de tertipuri pentru a continua această practică. De exemplu, au firme-fantomă, care cumpără de la rafinării produse neaccizabile, ieftine, şi le vând către propriile benzinării drept carburanţi. GPS-urile ar trebui montate tocmai pe aceste transporturi de produse neaccizabile care pleacă din rafinării“, consideră preşedintele ABP.