Evenimentul Zilei > Actualitate > ”Otrava” pe care tinerii o consideră inofensivă. Le ia mințile și le îmbolnăvește inima
”Otrava” pe care tinerii o consideră inofensivă. Le ia mințile și le îmbolnăvește inima

”Otrava” pe care tinerii o consideră inofensivă. Le ia mințile și le îmbolnăvește inima

Adolescenții consumă cu regularitate băuturi energizante sau alte lichide cu conținut ridicat de zahăr și cofeină, motiv pentru care ajung la șoală deosebit de agitați, irascibili și incapabili să fie atenți la ore.

„Ne confruntăm pentru prima dată cu plângeri și reclamații din partea unui număr foarte mare de cadre didactice”, a precizat Chris Keates, secretarul general al uniunii profesorilor din Marea Britanie – NASUWT. Profesorii britanici reclamă faptul că aceste băuturi (legale) care influențează vizibil comportamentul tinerilor ar putea să-i încurajeze pe tineri să încerce și alte tipuri de substanțe cum ar fi alcoolul sau drogurile.

Organizația caritabilă de luptă împotriva drogurilor și consumului de alcool Swanswell a atras, de asemenea atenția, asupra consumului ridicat de băuturi energizante în rândul tinerilor care le provocă acestora stări de anxietate, hiperactivitate și insomnii.

Pe de altă parte, mai spun specialișii Swanswell, consumul excesiv de energizante stimulează folosirea altor substanțe cum ar fi alcoolul, cannabisul sau mefedrona. „E vorba de un cerc vicios pentru mulți tineri care folosesc cofeina pe post de stimulant și apoi drogurile ușoare pe post de calmant. Mulți nu realizează cât de dăunătoare poate fi cofeina”, precizează un reprezentant al organizației Swanswell.

Medicii din Madrid au lansat deja un avertisment în legătură cu pericolul reprezentat de băuturile energizante pentru inimă, scrie Daily Mail. Riscul apare în momentul în care se consumă mai mult de o cutie pe zi.