Cercerătorii au ieșit în stradă, la Cluj

Cercerătorii au ieșit în stradă, la Cluj

Aproximativ 50 de persoane au participat, astăzi, la Cluj-Napoca, la Marşul pentru ştiinţă, acţiune menită să sensibilizeze opinia publică şi să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă cercetarea.

Unul dintre organizatori, Mihai Miclăuş, doctor în biologie moleculară, a declarat, pentru Agerpres, că lumea trebuie să conştientizeze rolul pe care ştiinţa îl are în societate.

"Acesta este un marş satelit al mişcării-mamă din Washington. Concomitent, astăzi, vor avea loc marşuri pentru ştiinţă în mai mult de 600 de oraşe din lume. Scopul principal este să conştientizăm publicul larg asupra faptului că existăm, că sunt cercetători şi că suntem mulţi, să conştientizăm rolul pe care îl are ştiinţa în societate, inclusiv aceste aparate cu care mă înregistraţi au la bază o anumită tehnologie dezvoltată de cercetători", a spus Miclăuş.

În opinia sa, cercetarea din România este neglijată.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Un scop foarte important este să conştientizăm factorul politic - cercetarea trebuie finanţată la un nivel corespunzător. În România este foarte rău la acest capitol, cercetarea este în colaps, suntem la coada UE, alocăm sub 0,5% din PIB, suntem similari cu Cipru, iar acest lucru trebuie îmbunătăţit. Prin 2008 s-a semnat un pact pentru educaţie, semnat de toate partidele politice din România, în care se prevedea că se va acorda 1% din PIB pentru cercetare şi 6% pentru educaţie. Acest pact n-a fost respectat de niciunul din guvernele care s-au succedat", a menţionat Mihai Miclăuş.

El a adăugat că un alt scop al marşului este de a-i "acoperi cumva pe cei care propagă pseudo ştiinţa", cu referire la numeroasele curente lansate pe internet, în special pe domeniul medical, cum ar fi cel privind vaccinurile.

Marşul s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor - Piaţa A. Iancu - Bulevardul 21 Decembrie 1989 - Piaţa Unirii.