Oscar Wilde, acuzat de pedofilie

Oscar Wilde, acuzat de pedofilie

Locuitorii oraşul britanic Worthing intenţionează să elimine o plăcuţă comemorativă dedicată celebrului scriitor Oscar Wilde, informează cotidianul The Telegraph.

În acest oraş, Wilde a scris opera dramatică "Ce înseamnă să fii onest", publicat în 1895. Personajul principal al creaţiei purta chiar numele Jack Worthing, în onoarea oraşului care îi oferise inspiraţia necesară scrierii.

Dar, după cum susţine istoricul Chris Hare, Wilde a avut şi relaţii sexuale cu câţiva adolescenţi din regiune. "Oamenii se gândesc adesea la Wilde ca la un martir, dar nu este cumva un pic mai greu de savurat faptul că făcea avansuri adolescenţilor?", se întreabă istoricul în ultima sa carte "Worthing, a History: Riots and Respectability in a Seaside Town".

Condamnat pentru homosexualitate

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă faima literară, scriitorul irlandez este celebru şi pentru relaţiile sale homosexuale. În 1896, anul în care soţia sa, Constance Lloyd, a dat naştere lui Vyvyan, al doilea copil al cuplului, Wilde are prima sa relaţie homosexuală. Partener i-a fost tânărul Robbie Ross. După moartea lui Ross, cenuşa acestuia a fost înhumată chiar în mormântul lui Wilde.

O altă relaţie homosexuală a lui Wilde a fost cea alături de lordul Alfred Douglas. Cum homosexualitatea era declarată ilegală în Anglia, iar Wilde nu se sfia să îşi declare public înclinaţiile, scriitorul era condamnat, în 1895, la doi ani de închisoare.

Wilde este un autor foarte popular în întreaga lume. Cea mai importantă şi apreciată operă a carierei sale de scriitor este romanul "Portretul lui Dorian Grey", publicat în 1891.