Procuratura din Pescara a demarat anchete pentru a verifica operațiunile de salvare și dacă hotelul respecta normele de siguranță. Potrivit primelor rezultate ale autopsiilor efectuate asupra cadavrelor recuperate, niciuna dintre persoane nu a murit numai ca urmare a hipotermiei. ”Mulți au murit prin strivire, alții din cauze concurente precum asfixia și hipotermia”, a declarat miercuri 25 ianuarie procurorul Cristina Tedeschini.

Aceste prime rezultate fac să se excludă posibilitatea ca eventuale întârzieri sau ineficiențe ale operațiunilor de salvare să fi cauzat moartea unora dintre oaspeții hotelului, însă se așteaptă rezultatele finale ale tuturor autopsiilor pentru a se avea o imagine mai clară.

Echipele de salvare au ajuns la Hotel Rigopiano numai în primele ore ale zilei următoare, joi 19 ianuarie, din cauza cantității mari de zăpadă care a împiedicat accesul imediat, dar și a unor întârzieri în activarea operațiunilor de salvare cauzate de anumite neînțelegeri între cei care au semnalat incidentul și centrul pentru situații de urgență.

Primul care a dat alarma a fost Giampiero Parete, bucătar, care se afla la hotelul Rigopiano împreună cu familia. Apoi Parete a intrat în contact cu angajatorul său, Quintino Marcella, care a telefonat la rândul său la serviciul de urgență din Pescara.

Transcrierea apelului, publicată de La Repubblica, arată că au existat neînțelegeri de diferite tipuri, cauzate în special de o semnalare anterioară privind prăbușirea unui grajd din apropierea hotelului. Pe moment Procuratura consideră că aceste probleme nu ar fi încetinit activarea planului de urgență și nu au influențat rezultatul operațiunilor de salvare, titrează gazetaromanesca.com