Orice om care a avut COVID-19 trebuie să știe asta! Rezultatele sunt devastatoare. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Orice om care a avut COVID-19 trebuie să știe asta! Rezultatele sunt devastatoare. Specialiștii trag un semnal de alarmă creier. Sursa: Arhiva EVZ

Un studiu realizat de Universitatea din Tulane (Louisiana, SUA) a demonstrat că virusul COVID-19 afectează sistemul nervos central. Persoanele infectate s-au confruntat cu hemoragii în creier și dureri de cap îngrozitoare.

Unii pacienţi care au avut COVID-19 s-au confruntat cu dureri de cap, ameţeală şi alte simptome neurologice, dar specialiștii nu au depistat legătura dintre creier și virusul SARS-Cov-2.

Un studiu realizat de Universitatea din Tulane (Louisiana, SUA) a încercat să demonstreze că virusul afectează sistemul nervos central. Este vorba de prima evaluare exhaustivă a neuropatologiei asociate infectării cu SARS-CoV-2 efectuată asupra unor subiecţi non-umani, fiind vorba de primate, iar detaliile au fost publicate vineri de revista Nature Communications.

Specialiștii au descoperit mici hemoragii în creier. Aceste patologii s-au depistat și la oamenii care nu aveau o boală respiratorie gravă după COVID-19. Sunt șanse uriașe ca complicaţiile neurologice să aibă legătură cu virusul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Akesin | Dreamstime.com

"Având în vedere că subiecţii nu au avut simptome respiratorii semnificative, nimeni nu se aştepta la daune atât de mari ale acestei boli asupra creierului. Însă descoperirile au fost distincte şi profunde iar rezultatul poate fi atribuit indubitabil bolii", a spus Tracy Fischer, cercetător principal şi profesor de microbiologie şi imunologie la Centrul Naţional de Cercetarea asupra Primatelor din Tulane.

Aceste afecțiuni sunt prezente la persoanele vârstnice și nu numai.

Studiu înspăimântător

Un alt studiu a fost publicat în revista Nature și descris ca fiind prima analiză detaliată a impactului neurologic al Covid-19. Specialiștii au depisat o reducere a dimensiunii creierului și a materiei cenușii, precum și leziuni tisulare în zone legate de miros, gust și memorie printre cei care trecut prin COVID-19.

„Dacă acest impact dăunător poate fi parțial inversat sau dacă aceste efecte vor persista pe termen lung, rămâne de investigat cu o urmărire suplimentară”, au spus cercetătorii.

„Este remarcabil”, a spus dr. Kyra Blatt, neurolog la RWJ Barnabas Medical Group. „Se pare că zonele afectate își pierd volumul și par să-și piardă conectivitatea, precum și funcția. Și apoi au folosit teste neurocognitive, pe care le folosim de ani de zile aici, la RWJ Barnabas. Ceea ce vedeau a fost că și unele dintre locurile din creier care nu au fost afectate direct de Covid-19, dar au fost conectate și sunt importante pentru cunoaștere, au fost, de asemenea, afectate.”