Organizația Human Rights Watch îngrijorată pentru prizonierii ruși: „Să-i tragem la răspundere pe cei responsabili”. Controversele războiului. VIDEO

Organizația Human Rights Watch îngrijorată pentru prizonierii ruși: „Să-i tragem la răspundere pe cei responsabili”. Controversele războiului. VIDEO Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Orice abuz împotriva prizonierilor de război reprezintă o crimă de război, susțin reprezentanții organizației Human Rights Watch. Avertismentul vine după apariția, în spațiul public, a unor videoclipuri în care pare că mai mulți prizonieri de război ruși sunt împușcați în picior de luptători ucraineni. În acest context, Ucraina trebuie să inițieze o investigație în care să stabilească dacă au existat abuzuri împotriva prizonierilor.

Ucraina trebuie să cerceteze eventualele abuzuri comise de luptătorii săi asupra prizonierilor de război ruși, susțin reprezentanții Human Rights Watch. Astfel, dacă se confirmă că aceștia au fost loviți sau împușcați în picior, autorii s-ar face vinovați de crime de război. Iar Ucraina să pedepsească încălcările dreptului umanitar internațional.

Acest comunicat vine în contextul apariției unui videoclip, datat din 27 martie în care apar, așa ziși luptători ucraineni, care ar abuza de prizonierii de război ruși capturați. Incidentul pare să fi avut loc într-un sat din apropierea orașului Harkov, recucerit de trupele ucrainene cu două zile mai devreme. O altă înregistrare postată o zi mai târziu, de un jurnalist ucrainean, arată trei cadavre carbonizate în aceeași locație. Identitatea acestora nu este clară.

„Aceste videoclipuri sugerează că s-ar fi produs abuzuri împotirva prizonierilor de război. De aceea trebuie să facă obiectul unei anchete. Ar trebui să se verifice dacă au avut loc abuzuri și să îi tragem la răspundere pe cei responsabili”, a declarat Aisling Reidy, consilier juridic principal la Human Rights Watch.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii ucraineni anunță anchete

În acest context, consilierul prezidențial a atras atenția că abuzul asupra prizonierilor de război constituie o crimă de război. El a declarat că autoritățile ucrainene vor pedepsi orice asemenea faptă, dacă va fi confirmată de o anchetă.

„Aș dori să reamintesc încă o dată tuturor forțelor noastre militare, civile și de apărare că abuzul asupra prizonierilor de război este o crimă de război care nu este amnistiată de legea militară și nu se prescrie. Le reamintesc tuturor că suntem o armată europeană a unei țări europene. Vom trata prizonierii în conformitate cu Convenția de la Geneva, indiferent de motivele emoționale personale pe care le aveți”, a postat Olexiy Arestovych pe Telegram în seara zilei de 27 martie.

La 27 martie, comandantul forțelor armate ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, a acuzat Rusia că a produs videoclipuri false despre presupuse abuzuri împotriva prizonierilor de război ruși. Aceasta pentru a discredita forțele ucrainene.

„Subliniez faptul că membrii serviciului din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei și alte formațiuni militare legitime respectă cu strictețe normele dreptului internațional umanitar”, a postat el pe Facebook.

sursa foto. Twitter

Așa zise abuzuri ale luptătorilor ucraineni

Două videoclipuri care arată un presupus abuz au fost postate pe Reddit și, respective pe Twitter, în dimineața zilei de 27 martie. Videoclipul arată cinci bărbați în uniformă militară la pământ, cu mâinile legate și doi dintre ei cu saci pe cap. Cel puțin trei dintre prizonieri par a fi răniți la picior. În imagini se mai poate vedea, ulterior, cum alți trei prizonieri sunt scoși dintr-o dubă albastră și sunt împușcați în picioare, de la mică distanță de unul dintre cei care îi supraveghează.

Locația filmării a fost identificată. Aceasta este o fermă de lactate din satul Malaya Rohan, la aproximativ 18 kilometri est de centrul orașului Harkov.

Cei care îi supraveghează pe prizonieri poartă uniforme amestecate și nu se poate stabili dacă fac parte din armata regulată, dintr-o unitate de apărare teritorială sau dintr-o altă forță. Unii dintre prizonieri poartă banderole albe sau roșii, specifice trupelro rusești din Ucraina. Între prizonieri sunt și persoane care poartă banderole albastre, purtate de soldații ucraineni, iar acest lucru face ca lucrurile să fie dificil de clarificat.

Un medic care a văzut înregistrarea video pentru Human Rights Watch este de părere că rănile corespund unor plăgi prin împușcare.

Cadavre carbonizate descoperite în aceeași locație

Din analiza videoclipului și a datei la care a fost postat, unii experți sunt de părere că acesta ar fi fost înregistrat pe 26 martie. La 28 martie, un alt jurnalist ucrainean a postat o înregistrare video de la aceeași fermă de lactate. El a precizat că filmarea a fost făcută la câteva ore după ce luptele din zonă au încetat. În imagini se văd rămășițele unor cadavre umane a trei persoane și rămășițe ale unor uniforme rusești.

În înregistrarea video din 28 martie, unele dintre clădiri sunt avariate de explozii sau incendii. Or, aceste clădiri păreau intacte în momentul în care a fost filmat primul clip care părea să arate că prizonierii de război sunt abuzați.

Human Rights Watch a raportat, de asemenea, încălcări ale legilor războiului și aparente crime de război comise de forțele din Rusia, în acest război. Între acestea se numără și atacuri nediscriminatorii asupra civililor și obiectelor civile cu muniții cu dispersie și alte arme, distrugeri excesive nejustificate din punct de vedere militar și faptul că nu au permis civililor să fugă în siguranță din zonele de luptă.

Cum trebuie tratați prizonierii de război

Cea de-a treia Convenție de la Geneva reglementează tratamentul prizonierilor de război în momentul capturării. Aceasta include obligația de a-i trata în mod uman. Este o crimă de război uciderea, maltratarea sau torturarea intenționată a prizonierilor de război, precum și provocarea intenționată de mari suferințe. Nu este permisă tortura sau altă formă de constrângere a prizonierilor de război pentru a obține de la aceștia orice tip de informații.

Prizonierii de război nu pot fi pedepsiți pentru fapte pe care nu le-au comis și nici nu pot fi supuși unor pedepse colective.

Prizonierilor de război răniți sau bolnavi trebuie să li se asigure aceeași asistență medicală. Aceste standarde se aplică în mod egal prizonierilor de război ruși și ucraineni. Printre cei care au dreptul la statutul de prizonier de război se numără membrii forțelor armate, membrii milițiilor sau ai unor forțe similare, sub rezerva anumitor condiții.