Ordonanța pe Sănătate, schimbată de Senat. Coplata amânată!

Comisia de Sănătate din Senat a eliminat, marți,  prevederea în care furnizorii privați ar fi avut acces la banii publici.

Controversata ordonanță pe sănătate a fost adoptată de Guvernul Orban.

Astfel, spitalele private care vor participa la programele naționale nu mai pot percepe bani în plus de la pacienții cu boli cornice.

Votul final pe această ordonanță se va da în plenul Senatului, după ce va avea loc, miercuri o dezbatere pe această temă.

Astfel a fost eliminată prevederea potrivit căreia bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate pot alege unde se tratează, la stat sau la privat. În aceste condiții rămâne în vigoare prevederea din lege potrivit căreia serviciile în privat pot fi furnizate dacă acestea excedează capacității furnizorilor publici.

Despre acest lucru, Raed Arafat a afirmat la ședința Comisiei de Sănătate din Senat, că: „În 2016, un spital privat a luat oamenii de la UPU Sfântul Ioan. Am fost obligaţi să închidem UPU o perioadă, până s-au întors oamenii”.

„Dacă se doreşte să se ajungă la finanţarea şi a sistemului comercial, trebuie găsită o soluţie privind munca în ambele locuri şi cu modul în care pacienţii sunt plimbaţi în cele două locuri, pentru că nu se poate controla în acest moment, ştim că se întâmplă”, a mai spus Arafat.

De asemenea, coplata pentru servicii medicale prestate de sistemul privat se amână. Senatorii au cerut amânarea cu cinci ani, până în 21 aprilie 2025, potrivit unui amendament adoptat. Amendamentul a fost votat cu majoritate de voturi.

De asemenea, senatorul PSD Florian Bodog a anunţat că propune eliminarea, din articolul I al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, a alineatelor 2,5 şi 6, şi prorogarea termenului pentru coplată până în 2025, pentru a se face studii de impact.

În plus, senatorul Florian Bodog, fost ministru al Sănătății în guvernarea PSD, a declarat că „este necesar ca pacienții să nu fie nevoiți să scoată bani din buzunar”, relatează Realitatea PLUS.

„Am decis să abrogăm articolele şi alineatele care se referă la situaţia furnizorilor privaţi. Am prorogat termenul privind introducerea coplăţii de la 2021 la 1 aprilie 2025. Cei care doresc să participe în programele naţionale de sănătate pot să o facă, însă fără să perceapă nişte sume în plus din partea pacienţilor pentru acordarea acestor servicii medicale”, a precizat preşedintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Laszlo Attila.

„Dacă noi am fi respins ordonanţa în integralitatea sa, atunci ar fi intrat în aplicare ordonanţa de anul trecut, adică după ce se pronunţau plenul Senatului, respectiv plenul Camerei Deputaţilor, exista riscul ca ea să intre în vigoare şi de mâine să plătim coplată în anumite situaţii dacă ne adresăm furnizorilor privaţi", a explicat senatorul.

Modificările la OUG pe sănătate vine după ce Guvernul anunțase că nu vor retrage actul, deși a stârnit numeroase controverse. OUG a fost contestată la Curtea Constitutională de Avocatul Poporului care le consideră ca fiind în contradicție cu Constituția și afectează grav dreptul la sănătate al cetățenilor român, potrivit realitatea.net