În documentul, pe 4 pagini, trimis oficialului european, Tudorel Toader face o trecere în revistă a situației din România și a consecințelor aplicării protocoalelor secrete, declarate ilegale. Ministrul nu spune clar că va da OUG pe recursul în anulare, ci precizează că așteaptă motivarea CCR, dar declară că Guvernul are în intenție acest act normative pentru a îndrepta erorile făcute la Curtea Supremă în ceea ce privește completele de 5. 

Tudorel Toader l-a mai informat pe Timmermans și de faptul că în raportul MCV există prevederi care contrazic decizii ale Curții Constituționale. Prin urmare, ministrul spune că în OUG emisă de Guvern pe legislația penală se vor aplica deciziile CCR, nu prevederile din MCV.

Scrisoarea ministrului este un răspuns la atenționările transmise de Frans Timmermans Guvernului. În 24 ianuarie, liderul european îi scria premierului Viorica Dăncilă că cere clarificări față de intenția Executivului de a emite o ordonanță care să introducă recursul în anulare pentru cei condamnaţi de completele de cinci judecători de la ÎCCJ.

Nicolicea, cu subînțeles: Dacă dă, e bine

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a declarat, ieri, pentru EVZ, că dacă Tudorel Toader dă OUG, e bine. „Domnul Toader are în fișa postului să își exprime păreri pe rapoartele MCV, Greco sau Comisia de la Veneția. Un lucru este clar: din momentul deciziei CCR se constată că drepturile omului au fost încălcate. Singura cale este această OUG”, a spus Nicolicea.

PSD a cerut, tot ieri, Reprezentanţei Comisiei Europene din România să fie atentă şi la îngrijorările exprimate de asociațiile reprezentative ale magistraţilor în ceea ce priveşte afirmațiile eronate, nereale apărute „în mod repetat” în rapoartele MCV.

„Se impune deci o clarificare riguroasă asupra ‚modalităţii de culegere a datelor pentru întocmirea rapoartelor MCV care, în opinia asociaţiilor magistraţilor, a permis strecurarea unor erori/inexactităţi/ afirmaţii trunchiate care nu pot face decât deservicii independenţei justiţiei’”, se arată în documentul PSD.

Te-ar putea interesa și: