Orban vrea explicaţii pentru opoziţie |VIDEO

Vicepreşedintele liberal spune că Delegaţia Permanentă trebuia să decidă politica de alianţe a partidului, poziţie susţinută, de altfel, şi de unii şefi de filiale.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, potenţial candidat la şefia partidului, cere consultarea şefilor de filiale privind strategia liberalilor care se văd, deocamdată, în afara guvernării. Nu este singurul, câţiva lideri din teritoriu insistând şi ei, în aceste zile, pentru convocarea Delegaţiei Permanente, for din care fac parte şi şefii de filiale şi care decide atât asupra alianţelor, cât şi convocarea congresului. Prin susţinerea acestui demers venit din teritoriu, Ludovic Orban ar putea forţa schimbarea direcţiei partidului şi ar obţine câştig de imagine în vederea alegerilor interne. Oferte de la PDL şi UDMR

Orban, cunoscut pentru opţiunea sa în favoarea unei alianţe cu PDL, şi-ar dori ca Delegaţia Permanentă să aibă loc săptămâna viitoare.

„În mod normal, Delegaţia trebuia consultată până acum cu privire la strategia partidului, pentru că ea stabileşte politica de alianţe a PNL“, ne-a declarat vicepreşedintele liberal.

În cursul zilei de ieri au circulat informaţii neoficiale potrivit cărora unii lideri ai PDL le-ar fi transmis liberalilor că varianta unei colaborări este încă deschisă, iar oferta ar fi fost repetată şi de lideri ai UDMR, un fel de mesager între foştii parteneri de Alianţă, potrivit unor surse din Uniune.   Cu toate acestea, premierul Tăriceanu nu renunţă la ideea opoziţiei şi vrea convocarea Delegaţiei în luna ianuarie. Data convocării ar deveni relevantă în cazul în care negocierile între PDL şi PSD s-ar bloca. Termenullimită pentru ca Stolojan să ceară votul parlamentului este 21 decembrie şi dacă Orban ar obţine de la şefii de filiale o decizie pro-PDL înainte de acest moment, ecuaţia guvernării s-ar putea complica. Dacă, însă, Delegaţia se va reuni după instalarea guvernului PDL-PSD, atunci şefii de filiale nu mai au de decis decât strategia de viitor şi convocarea congresului. În aşteptarea acestuia, lui Orban nu îi poate fi decât benefică imaginea de lider care vrea să ştie opinia şefilor de filială, spre deosebire de Tăriceanu.   Războiul declaraţiilor Baronul de Gorj Dan Ilie Morega a fost primul care a criticat faptul că decizia de intrare în opoziţie a fost luată de „două - trei persoane“ fără consultarea filialelor. Morega a cerut convocarea Delegaţiei Permanente şi solicitarea similară a venit şi din partea PNL Bistriţa, şeful acestei organizaţii Ian Turc invocând faptul că „rostul unui partid este să fie la putere“.

În schimb, liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu, nu vede oportunitatea demersului şefilor liberalilor din ţară: „PDL nu ne-a făcut nicio contraofertă, iar PSD a mers către PDL“. Fenechiu consideră că atunci când un partid intră în opoziţie apar la rampă fie „oportunişti“ care vor neapărat la putere, precum Morega, fie „persoane care vor cu orice preţ să iasă în evidenţă“, precum Ludovic Orban. (A contribuit Andi Manciu)