Urmarea logică a acestui succes este că metodele lui Macron vor fi aplicate de establishment la nivel european. Firește, deocamdată puține lucruri au transpirat în presă. Experții în inginerii sociale și manevre electorale vor probabil să păstreze elementul surpriză și să detoneze „bomba” aducătoare de voturi chiar înainte de alegeri. Dar e greu să păstrezi un secret când creierul întregii operațiuni este Bernard-Henri Levy, pe care haina de “eminență cenușie” îl strânge din ce în ce mai tare. Bernard-Henri Levy (BHL, cum este cunoscut în Franța) își dorește GLORIA.

Nu aceea de a fi scriitorul și filosoful francez cel mai apreciat de establishment, de asta se bucură de ani de zile. Nici banii nu-l interesează, tatăl său, descendentul unei influente familii evreiești din Algeria, a făcut milioane din comerțul cu cherestea și i-a lăsat o avere impresionantă. Nici măcar puterea nu reprezintă pentru BHL un obiectiv. Levy a fost de-a lungul timpului prietenul lui Sarcozy, sfătuitorul lui Hollande, iar acum este consilierul de taină al lui Macron. S-a amestecat în multe din marile probleme – de la războiul din Bosnia, până la răsturnarea lui Gaddafi, dar nu a ocupat niciodată prim-planul dezbaterii, nu a fost niciodată el eroul, junele prim al politicii. Exact asta caută acum, așa că nu e de mirare că a început să ofere în premieră informații despre planurile electorale ale establishmentului.

Într-o dezbatere televizată organizată de radio-televiziunea elvețiană, atacat dur de fascinantul scriitor și ziarist elvețian de origine sârbă Slobodan Despot, BHL a dat drumul la două informații. E vorba, în primul rând despre „pomana electorală” pe care establishmentul vrea să o dea celor mai săraci alegători europeni. Potrivit lui BHL, s-au făcut calcule ce ar însemna un venit de bază acordat tuturor cetățenilor europeni, indiferent de țara din care provin. Nu e prima dată când acest subiect este adus în discuție. O astfel de șpagă este și suta de euro dată de Macron la începutul protestelor.

Acum însă pare a fi vorba de o strategie ceva mai complicată, care se axează probabil pe sprijinul celor mai bogați oameni din lume. După ce, de ani, ni se spune că nu avem de ales, că trebuie să strângem cureaua pentru că nu există altă cale, astăzi se pare că establishmentul schimbă foaia. La fel ca amenințarea invaziei sovietice sau a unei revoluții comuniste, au făcut să apară în Occident un „stat al bunăstării tuturor”, astăzi, când există riscul ca UE să se facă bucăți, elita financiară e gata să renunțe la o parte din câștiguri ca să închidă gura prostimii.

Oamenii simpli o să primească direct de la UE acești bani, ca să simtă fiecare un avantaj palpabil al apartenenței la UE. Ca să nu mai spun că un venit de bază egal în toate țările Uniunii ar da posibilitatea unei împărției democratice a imigranților pe tot continentul, pentru că nu numai țările bogate ar oferi bani fără muncă. De unde o să vină acești bani, nimeni nu spune… Cea de a doua parte a planului, vizează, dacă e să ascultăm bine ce spune BHL, consultarea alegătorilor, acea majoritate tăcută și „pro-europeană”.

După modelul franțuzesc, inventat de BHL pentru Macron, la nivel european au început să apară diverse inițiative de la bază. Una dintre acestea este proiectul „we europeans” prin care două ONG-uri (CIVICO EUROPA și MAKE. ORG) îi încurajează pe alegători să spună ce-și doresc de la Europa. Dar BHL este inițiatorul și apelului pentru Europa semnat de 30 dintre cei mai mari scriitori ai lumii.

Cum vor evolua aceste idei până la alegerile europene rămâne de văzut Eu unul cred că establishmentul ne pregătește încă o poveste frumoasă-o Europă a bunăstării pentru toți în care europenii sunt singurii deținători ai puterii. Din păcate, prin aceiași reprezentanți ai establishmentului conform vechiului principiu „la vremuri noi, tot noi”. Dar oamenilor le plac poveștile, ca să nu mai spun că mulți ar considera un târg corect să renunțe la libertatea de a-și lua propriile decizii în schimbul unui trai decent. Inegalitatea garantată nu este o relicvă a feudalismului, ci adevărata armă politică a celor care lucrează pentru edificarea unui stat planetar. A bon entendeur, salut!