Orban, salvat de o decizie a Curţii Supreme

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a scăpat de acuzaţia de „fugă de la locul accidentului“ graţie unei decizii prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţ ie (ICCJ) a stabilit cum trebuie interpretată legea în toate cazurile similare cu cel al demnitarului.

Potrivit acestei decizii, care datează din luna octombrie a anului trecut, orice şofer care accidentează un pieton şi pleacă înainte de venirea poliţiei nu riscă nicio pedeapsă dacă cel lovit a suferit doar răni uşoare. Şoferul - „judecător al propriei cauze“ Hotărârea a fost luată de Secţiile Unite ale Curţii Supreme după ce procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a formulat un recurs în interesul legii în care a pledat ca şoferii care fug de la locul accidentului să fie sancţionaţi penal, indiferent de gravitatea rănilor suferite de victimele lor. Aşa se arată în rezoluţia prin care Parchetul General a decis că Orban nu poate fi acuzat de nicio infracţiune, deşi a lovit o adolescentă pe trecerea de pietoni. „Autorul accidentului nu are nicio posibilitate să aprecieze durata îngrijirilor medicale necesare vindecării vătămărilor pe care le-a produs şi, mai mult, chiar de ar fi capabil de o astfel de apreciere, realizând-o, s-ar substitui autorităţilor care sunt chemate să vegheze la respectarea şi restabilirea ordinii de drept“, a apreciat Kovesi în argumentaţia trimisă instanţei supreme. Din acest motiv, a mai susţinut procurorul general, nu ar trebui să i se permită şoferului respectiv să evalueze singur consecinţele accidentului pe care l-a provocat şi să decidă apoi, tot el, dacă este sau nu obligat să rămână la locul faptei până când intervine poliţia. Într-un astfel de caz, a mai susţinut Kovesi, autorul accidentului ar deveni „judecător al propriei cauze“. Instanţa supremă a respins argumentele Codruţei Kovesi

Această argumentaţie a fost respinsă însă de judecătorii Curţii Supreme, care au considerat că un şofer care fuge de la locul accidentului nu poate fi acuzat de această infracţiune decât în cazul în care, ulterior, se dovedeşte că victima sa a avut nevoie de mai mult de 10 zile de îngrijiri medicale. Judecătorii instanţei supreme nu şi-au motivat încă decizia, dar procurorii care l-au cercetat pe Orban au fost obligaţi să ţină cont de ea şi să o aplice şi în cazul demnitarului, pe care nu l-au putut învinui de „fugă de la locul accidentului“. DOVEZILE ANCHETATORILOR Patru martori au văzut accidentul Potrivit rezoluţiei procurorilor, patru martori oculari ai accidentului în care a fost implicat Ludovic Orban au confirmat, în timpul anchetei, că maşina demnitarului a lovit-o pe adolescenta Simona Todean pe trecerea de pietoni. Unul dintre cei patru a declarat că „a văzut în mod clar impactul“ şi a relatat că fata de 14 ani a fost lovită de autoturismul Audi pe care îl conducea ministrul, după care „a căzut în poziţia culcat într-o parte, fiind sprijinită pe cotul de la mâna dreaptă“. Ceilalţi trei martori oculari au declarat că au auzit o bufnitură, iar când s-au uitat au văzut-o pe adolescentă că „se ridică de pe trecerea de pietoni şi se deplasează spre trotuar“. Cu toate acestea, ministrul Orban a susţinut inclusiv după aflarea verdictului dat de procurori că nu a lovit nici o persoană în timpul celebrului accident din decembrie. El a fost susţinut tot timpul de familia victimei ale cărei declaraţii au fost catalogate de anchetatori ca fiind nesincere.