Surse din PNL au declarat că o serie de primari de la PSD, inclusiv de la unele sectoare din București, dar și parlamenari ar încerca în aceste zile să-și negocieze trecerea la PNL. Într-un interviu, acordat G4Media.ro, Orban a condamnat traseismul politic, pe care l-a calificat drept un act de trădare a cetățenilor.

Întrebat dacă partidul său va accepta ca anumiți membri ai ALDE să vină la PNL, Orban a răspuns:

„După ce ai stat doi ani și jumătate cu PSD-ul la putere și ai girat toate inepțiile economice antiliberale, ai susținut asaltul împotriva justiției, după cei ai fost exponentul unui discurs anti-european care nu are nici o legătură cu interesele fundamentale României, nu cred că putem face înțelegeri cu ei. Iar de primit în partid, nici vorbă.”

De asemenea, pe 12 august, Biroul Politic al PNL a adoptat o decizie prin care le solicită filialelor să nu primească niciun membru PSD.

Decizia nu a pomenit, însă, nimic de oamenii ALDE. Dar Orban susține că nici cu aceștia nu se vor purta negocieri: „nici vorbă” să fie primiți în partid, și negocierile pentru viitoarea moțiune de cenzură nu se vor lăsa și cu racolări, cum s- a înâmplat la precedenta moțiune de cenzură.

Chestionat de către jurnaliști cu ce aliați vrea PNL să dea jos guvernul Dăncilă, Ludovic Orban a afirmat că va fi vorba despre „parteneri instituționali.” Întrebat care ar putea fi acei parteneri, liderul PNL  explicat:

„ Grupurile parlamentare ale partidelor parlamentare sau cu parlamentari individual, dar fără a-i primi în partid. Unul dintre cele mai nocive fenomene care au afectat democrația în România a fost traseismul politic.

La finalul legislaturii, minim 20% din parlamentarii care au fost aleși pe listele unui partid și-au schimbat partidul. Iar o mare parte dintre ei au fost aleși în noile partide și în Parlamentele următoare și au dus acest segment oportunist care a afectat grav funcționarea normală a Parlamentului. Traseismul ce înseamnă? O trădare a cetățeanului. ”