Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a dat răspunsuri evazice în Parlament, întrebat de jurnaliști despre o serie de aspecte controversate legate de PNRR.
După ce în ultimele zile, Ludovic Orban a avut o serie de contre cu premierul Florin Cîțu, pe tema vaccinului cu plată, după ce a spus că nu sunt bani pentru majorarea alocațiilor pentru copii, el și-a schimbat discursul.
În Parlament a evitat să mai dea răspunsuri clare la întrebările venite din partea jurnaliștilor, preferând o atitudine evazivă, fără să-și asume vreun punct de vedere concret. Pe tema creșterii vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare, Ludovic Orban a precizat că au fost discuții în cadrul PNL și a coaliției, dar nu a fost adoptată nici o decizie. El a făcut o serie de declarații vagi pe tema PNRR, precizând că va comunica în momentul în care se va adopta o decizie pe acest subiect.
„S-a discutat despre acest subiect. Nu este un subiect nou pe piață dar nu s-a luat nici o decizie. Avem în programul de guvernare, printre priorități, reforma sistemului de pensii. Trebuie să adigurăm sustenabilitatea sistemului de pensii și asigurăm creșterea pensiilor ăn baza unui mecanism clar (…). Avem discuții legate de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare dar urmează să fie luate decizii și atunci vor fi prezentate”, a precizat Ludovic Orban.
Orban, evaziv în fața jurnaliștilor
În această notă a precizat că la nivelul Comisiei Europene nu au fost făcute solicitări cu privire la adoptarea anumitor măsuri. Însă, a mai spus Orban, România se află sub o procedură de deficit bugetar excesiv, iar Comisia doreșt să se asigure că planul de revenire graduală la un nivel de sub 3% va fi respectat.
„Sunt chestiuni legate de faptul că România este sub o procedură de deficit excesiv și că există un plan de revenire graduală și comisia este preocupată, odată cu începutul utilizării împrumuturilor să nu fie afectat acel plan de revenire sub 3%”, a mai spus Orban.
Liderul PNL a evitat să facă o declarație clară pe tema majorării taxelor și impozitelor, ca măsură asumată de guvern pentru a aduce mai multe venituri la buget. El a repetat că nu a fost informat de premier pe acest subiect. Dar, totodată, a spus că PNL se bazează pe creșterea economiei care va permite și majorarea salariilor în domeniul public, iar nu înghețarea acestora.
Declarațiile controversate ale lui Orban
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că nu există resurse care să permită încă o creștere a alocațiilor în acest an, ci abia anul viitor, în 2022. El a precizat că subiectul va fi discutat și în coaliția de guvernare.
„Au mai apărut păreri... Sunt convins că vom ajunge la o soluție. PNL și nu numai PNL, majoritatea coaliției, a hotărât o formă la Senat prin care majorarea alocațiilor s-a făcut numai de la 1 ianuarie. Ca să fim cinstiți, nu există resurse ca să ne mai permitem încă o creștere a alocațiilor în acest an dacă vrem să le creștem și la anul. Ca atare, noi susținem ca formula de creștere a alocațiilor care s-a făcut de la 1 ianuarie să nu se mai facă de la 1 iulie, ci de la anul”, a spus Ludovic Orban.
Liderul PNL despre vaccinul contracost
Tot Ludovic Orban, a declarat că vaccinul anti-COVID ar putea să fie administrat contracost, pentru toți românii care vor să se imunizeze.
„Și așa, noi organizăm vaccinarea gratuită. Statul român suportă toate costurile de vaccinare. E o situație excepțională, dar și aici aș spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, dar până la urmă se va merge pe un mecanism, de exemplu, ca la vaccinarea de gripă, în care numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, iar celelalte categorii de cetățeni vor trebui să se vaccineze, că e răspunderea lor. Aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi”, a anunțat Ludovic Orban.
El a fost contrazis în scurtă vreme de premierul Florin Cîțu care a precizat că nu a existat nici o discuție pentru administrarea vaccinului contracost.
„În România vaccinul este gratuit. Nu a existat nicio discuție în guvern și va rămâne gratuit în următoarea perioadă. Din contră, deja avem comenzi pentru a continua campania de vaccinare și în toamnă, dar și anul viitor, pentru că nu știm exact cum va evolua pandemia. Avem rezultate bune dacă ne uităm la zonele urbane, dar în zona rurală rezultatele nu sunt aşa de bune”, a spus Cîţu luni, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii.