Ludovic Orban a fost întrebat la TVR 1, de Ionuț Cristache, despre varianta ca Mihai Tudose să fie susținut ca premier de partidul pe care-l conduce. Președintele PNL nu a exclus această posibilitate. 

„Toate aceste discuții legate de formarea unui Guvern vor fi realizate după căderea Guvernului, ca atare, îi învit pe toți cei care au, într-adevăr, dorința de a-și asuma răspunderea guvernării sau de a participa la guvernare, să pună osul la căderea Guvernului.”, a spus Ludovic Orban, întrebat despre posibilitatea ca Mihai Tudose să fie susținut premier. 

„Dacă Guvernul cade, în mod evident, vom ajunge până la urmă la o formulă de guvernare mult mai bună decât actuala formulă de guvernare.”, a mai spus președintele PNL.

Posibilitatea ca Mihai Tudose să fie premier, în cazul în care guvernul Dăncilă pică, a fost invocată la finalul lunii mai de către Andrei Carmitru, membru al USR și fost consilier al președintelui acestui partid, Dan Barna. 

„PNL poate juca ca până acum – să propună un prim ministru de la ei (Orban) – care garantează că moțiunea nu va trece și PSD se va consolida. Singura soluție – și cea mai deșteaptă – este ca primul ministru de după Viorica sa fie Tudose. De ce?

1. Se poate ca soluția sa treacă la vot. ALDE posibil să accepte (se distanțează de PSD si își păstrează o șansa ipotetică sa treacă pragul data viitoare). UDMR la fel. O parte din PSD la fel. 

2.  Dacă Tudose devine prim ministru, o parte din filialele PSD pot trece la ProRomânia. Ceea ce înseamnă ca vechiul PSD se dezintegrează. La următoarele alegeri PSD merge spre 15% și ProRo creste spre 12%. Pentru noi – este cel mai bun lucru – nu mai exista un pol puternic anti-European și PSD gradual devine irelevant (și Ponta rămâne suficient de mic ca să nu poată face jocurile)

3.  Se poate negocia cu Tudose o serie de OUG-uri esențiale: alinierea legilor justiției cu MCV; legea electorală incl. vot la distanță; votul la locale in 2 tururi; eliminarea OUG114 etc”, a scris Caramitru pe Facebook, la 31 mai. 

Marți seara, Mihai Tudose a declarat că ar accepta oferta de a redeveni premier. 

„Aș zice DA pentru țară. Da, dacă președintele mi-ar cere să fiu premier aș accepta. Cu siguranță, da.”, a spus Mihai Tudose.