Evenimentul Zilei > Politica > Orban: Nu a existat o discuţie în PNL în cazul lui Ungureanu; e atributul preşedintelui să propună şeful SIE
Orban: Nu a existat o discuţie în PNL în cazul lui Ungureanu; e atributul preşedintelui să propună şeful SIE

Orban: Nu a existat o discuţie în PNL în cazul lui Ungureanu; e atributul preşedintelui să propună şeful SIE

Liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban, a declarat azi că nu a existat o discuţie în PNL cu privire la desemnarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, punctând că este atributul şefului statului să facă această nominalizare, iar liberalii vor susţine această candidatură.

"Nu a existat o discuţie. Este atributul preşedintelui de a propune directorul SIE. Nu era necesar un vot în Biroul Politic (n.r. al PNL), pentru că nu este o funcţie politică. Dacă era ministru sau reprezentant într-o instituţie publică era nevoie de un astfel de vot, dar pentru directorul SIE nu este necesară o astfel de dezbatere. Este atributul preşedintelui care l-a nominalizat pe Mihai-Răzvan Ungureanu şi grupurile PNL vor susţine această candidatură", a spus Orban, la Parlament, citat de Agerpres.

El a susţinut că, în contextul în care vor exista "tertipuri procedurale", PNL va cere sesiune extraordinară pentru votul în cazul propunerii ca Mihai-Răzvan Ungureanu să devină director al SIE.

"Dacă sunt tertipuri procedurale s-ar putea să apelăm şi la această metodă de convocare prin intermediul a patru membri de la Cameră şi a cinci membri de la Senat, dar eu nădăjduiesc să nu fie necesară această procedură de convocare, pentru că nu văd niciun fel de temei constituţional sau regulamentar pentru a se apela la această procedură", a afirmat liberalul.

Orban a indicat că joi sau cel târziu vineri cei doi preşedinţi ai Camerelor ar trebui să ajungă la o concluzie şi să anunţe convocarea Birourilor permanente reunite.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat miercuri pe Mihai-Răzvan Ungureanu pentru funcţia de director al SIE, transmiţând în acest sens o scrisoare preşedinţilor Camerelor.